Inzko: Solidarnost bh. građana dirnula cijeli svijet

Solidarnost bh. građana i spremnost da pomognu drugima u nesreći, bez obzira na entitetske granice i pripadnost narodu, dirnula je cijeli svijet, što je i svojevrsna poruka bh. liderima da se ujedine i da zajedno rade za bolju budućnost građana i države BiH, kazao je na današnoj konferenciji za novinare visoki predstavnik u BiH Valentin Incko (Inzko), nakon sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Kako je rekao, mnogo stvari će trebati uraditi da bi se sanirale štete nakon poplava, a u tome će BiH imati pomoć velikog broja članica PIC-a

Dodao je da je prirodna nesreća koja je pogodila BiH bila osnovna tema razgovora Upravnog odbora.

“Tekst Komunikea jedino nije podržala Rusija, o čemu će njihovi predstavnici, nadam se, dati objašnjene”, rekao je Incko.

 

 

Poruke iz Komunikea

 

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (Peace Implementation Council – PIC) sastao se juče i danas u Sarajevu, na nivou političkih direktora, kako bi istakli svoju neupitnu podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu BiH, saopćio je OHR.

“Upravni odbor PIC-a čuo je javni protest i apel bh. građana u cijeloj zemlji koji zahtijevaju poboljšanje socijalne i ekonomske situacije.Takav novi građanski angažman je dobrodošao, sve dok se provodi mirnim i zakonitim putem”, kaže se u saopćenju.

Upravni odbor PIC-a jasno je pozvao institucije u BiH i izabrane lidere da se okrenu građanima, uđu u dijalog s građanskim društvom, te bez odlaganja i odgovorno reagiraju na legitimne zahtjeve.

Upravni odbor je pozdravio proširenje agende i angažmana Evropske unije (EU) u BiH, posebno skoro pokretanje Sporazuma za rast na terenu. Naglasio je i da je kolektivna odgovornost svih političkih lidera BiH da se odgovorno angažiraju tokom preostalog mandata i rade na preostalim hitnim i potrebnim reformama, posebno onim koje su neophodne kako bi BiH napredovala na svom evropskom putu.

U vezi s predstojećim izborima, Upravni odbor PIC-a pozvao je sve kandidate i političke stranke da izbornu kampanju provode odgovorno, na osnovu konkretnih strateških pitanja i bez pokušaja izazivanja etničkih podjela i straha. U tom kontekstu, institucije i političke stranke moraju se suzdržati od poteza koji bi podrivali pravni i ustavni poredak u zemlji.

Upravni odbor PIC-a podcrtao je da će građani BiH, kroz učešće na izborima, igrati ključnu ulogu u utvrđivanju puta kojim će zemlja ići u budućnosti. Nakon izbora, potrebno je da izabrani zvaničnici brzo oforme relevantne institucije i hitno usvoje potrebne reforme.

Upravni odbor PIC-a ponovio je da jačanje vladavine prava predstavlja prioritetnu oblast.

“Korupcija, posebno na visokom nivou, mora se istraživati i krivično goniti, ratni zločinci moraju doći pred lice pravde, a sudske odluke na svim nivoima moraju se provoditi bez odlaganja. I dok treba nastaviti unapređivanje funkcionalnosti pravosudnih institucija na svim nivoima, između ostalog i kroz Strukturirani dijalog o pravosuđu, Upravni odbor PIC-a izrazio je posebnu zabrinutost zbog neprekidnih napora usmjerenih na ugrožavanje autoriteta državnih pravosudnih institucija”, kaže se u saopćenju.

Upravni odbor PIC-a podvukao je da entiteti moraju poštivati i u potpunosti provoditi prethodno dogovorene reforme, uključujući one na državnom nivou, te je pozvao vlasti u BiH na svim relevantnim nivoima da nađu rješenje na državnom nivou za pitanje prebivališta u skladu s najboljom evropskom praksom, istovremeno poštujući slobodu kretanja i prava povratnika

Propise kojima se ovo pitanje regulira na drugim nivoima treba poništiti, a sve strane treba da se suzdrže od blokiranja rada državnih institucija, čime će okončati nepotrebnu politizaciju ovog važnog pitanja, navodi se.

Upravni odbor je podcrtao potrebu da se realizira program 5+2, što je i dalje uslov za zatvaranje OHR-a, te je istaknuo da je i dalje razočaran zbog konstantnog neuspjeha relevantnih političkih stranaka i institucija da ispune svoje obaveze na provedbi presude Ustavnog suda BiH o izbornom sistemu za Mostar. Podvukao je da se lokalni izbori u Mostaru trebaju održati najkasnije do oktobra 2014. godine.

“On je podvukao ključni princip, koji su i stranke potvrdile 2012. godine, da Mostar mora i dalje ostati jedinstvena, koherentna, multietnička jedinica lokalne samouprave s  izvjesnim nivoom lokalne uprave/administracije ispod nivoa Grada”, kaže se u saopćenju.

Upravni odbor PIC-a pozvao je relevantne vlasti da pokažu opredijeljenost ove zemlje za evroatlantske integracije tako što će djelovati brzo na ispunjenju potrebnih radnji da se omogući uknjižba perspektivne vojne imovine, u potpunosti poštujući presudu Ustavnog suda BiH.

“Izgubljeno je i previše vremena od kako je prije četiri godine BiH ponuđena mogućnost punog angažmana u NATO-ovom Akcionom planu za članstvo”, navodi se u saopćenju.

Podsjećajući na svoje ranije komunikee i deklaracije, Upravni odbor PIC-a naglasio je svoje neupitno opredjeljenje za teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te je naglasio svoju punu podršku visokom predstavniku koji će nastaviti da osigurava potpuno poštivanje Općeg okvirnog sporazuma za mir i provodi svoj mandat prema Aneksu 10 i relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, što ostaje nepromijenjeno.

Upravni odbor PIC-a je podsjetio sve strane na njihovu obavezu da u potpunosti poštuju Opći okvirni sporazum za mir, i sve njegove anekse, i odluke visokog predstavnika, te je naglasio da međunarodna zajednica zadržava neophodne instrumente za osiguranje poštivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U tom kontekstu, Upravni odbor PIC-a podsjeća vlasti BiH da osiguraju visokom predstavniku i njegovom uredu pravovremeni pristup  zvaničnicima, institucijama i dokumentima.

Prema Aneksu 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, svi organi vlasti u BiH su obavezni da u potpunosti surađuju s visokim predstavnikom kao i s međunarodnim organizacijama i agencijama, kao što je predviđeno u članu IX Općeg okvirnog sporazuma za mir. Upravni odbor PIC-a održaće sljedeći sastanak 9. i10. decembra 2014. u Sarajevu.

Ruska Federacija se ne slaže s tekstom u cjelini, kaže se u saopćenju.

ONASA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close