Odluke Vlade ZDK sa 114. sjednice: Poticaj za Doksu 40.000 i Koka Promex 32.000 KM iz Visokog

Na jučer održanoj sjednici kojom je predsjedavao novi premijer Zeničko-dobojskog kantona, Munib Husejnagić donesen je set odluka iz djelatnosti Ministarstva privrede koje se odnose na poticaje privrednicima s područja Kantona za subvencije kod troškova izgradnje proizvodnih objekata. Tako je privrednom drušvu DOKSO Visoko dodijeljeno 40.000 KM, tešanjskom Enker-u 24.000 KM, Koka-Promex“-u Visoko 32.000 KM, Farmi za tov pilića H&M Žepče 19.200 KM, a vareškom TIMPEX-u, Farmi AMK Zenica i obrtu Poljoprivredna djelatnost Tešanj po 12.000 KM u ove svrhe. Općini Kakanj za izgradnju druge faze poslovne zone Vrtlište odobreno je 31.151 KM.

Vlada je na jučerašnjoj sjednici usvojila Programe utroška namjenskih sredstava za uređenje poljoprivrednog zemljišta u 2013. godini sačinjen od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u iznosu od milion KM i Program utroška sredstava Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta za rekonstrukciju i održavanje školskih objekata u iznosu od 900.000 KM. Iz resora ovog Ministarstva, jučer je data saglasnost na izbor prof. dr. sc. Dževada Zečića na dužnost rektora zeničkog Univerziteta, a data su i mišljenja po inicijativi skupštinskih poslanika za izmjene Zakona o osnovnoj i Zakona o srednjoj školi.

Ministarstvo zdravstva i Zavod za javno zdravstvo sačinili su Izvještaj o zdravstvenom stanju stanovništva na području Kantona u prošloj godini, a prema ovom izvještaju najveći je porast kardiovaskularnih i plućnih oboljenja. Zabrinjava podatak da 61 odsto akutnih respiratornih oboljenja otpada na djecu do 6 godina i osobe starije od 65 godina.

Na jučerašnjoj sjednici Vlada Kantona usvojila je i Informaciju o stanju u pravosuđu Kantona u 2012. godini u kojoj su detaljno prezentirani uvjeti u kojima rade općinski sudovi i tužilaštva te njihova učinkovitost u rješavanju predmeta.

Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja donesena je odluka da se odobri 344.270 KM u svrhu otkupa stanova za 15 ratnih vojnih invalida koji su dosad imali status korisnika, a odsad će biti vlasnici ovih stanova. Radi se o 13 dvosobnih stanova i dvije garsonjere koje koriste ratni vojni invalidi stepena invaliditeta od 20 do 70 procenata.

www.magazinplus.eu – Press služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close