«Odette i Odile» u Amsterdamu i Berlinu, «Džepovi puni kamenja» u Varšavi

Sinoć su u okviru zvanične selekcije ITs festivala u Amsterdamu, Amila Terzimehić i Ena Kurtalić, izvele svoju diplomsku predstavu “Odette i Odile”, nastalu u produkciji Sarajevskog ratnog teatra SARTR i u koprodukciji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo. “Odette i Odile” su selektirane za festivale u Amsterdamu i Berlinu, dok će početkom jula Adi Hrustemović i Igor Skvarica izvesti svoju diplomsku predstavu “Džepovi puni kamenja”, također u produkciji SARTR-a i u koprodukciji sa Akademijom scenskih umjetnosti u Sarajevu, na festivalu ITSelF u Varšavi, što je rezultat saradnje Internacionalnog teatarskog festivala MESS sa ovim festivalima kroz program Future MESS. Kao članica ITs Guest Award žirija u Amsterdamu boravi i bh. rediteljica Selma Spahić, ujedno i koordinatorica umjetničkih programa Festivala MESS i selektorica Future MESS programa.

«Jako nam je važno da je Future MESS uspio postati platformom za mlade bh. umjetnike i umjetnice i da je, bilo kroz savjete, bilo kroz selekciju, otvorio vrata za internacionalni festivalski život njihovih predstava. Mladi teatarski bh. umjetnici i umjetnice imaju adresu na koju se uvijek mogu obratiti», poručila je Spahić ističući važnost Future MESS IYMT (International Young Makers in Transit) programa, koji se održava već nekoliko godina u okviru festivala MESS i prvenstveno ima za cilj promociju mladih bh. umjetnika i umjetnica na internacionalnoj teatarskoj sceni.

ITs festival je najveći festival studentskog teatra na svijetu i višegodišnji partner Internacionalnog teatarskog festivala MESS u okviru mreže IYMT. Održava se od 21. do 28.6.2013. na nekim od najznačajnijih pozorišnih lokacija Amsterdama, poput Frascatija i Compagnietheatera. Festival će prikazati preko 50 predstava iz 15 zemalja svijeta.

Varšavski ITselF (The International Theatre Schools Festival ITSelF, je teatarsko bijenale koje organizira Akademija dramskih umjetnosti Aleksander Zelwerowicz Varšava, Poljska. Od prve godine festival se održava pod počasnim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Poljske. Sedmo izdanje ITselF-a počinje sutra, 28. juna i trajat će do 02. jula, 2013. (http://festival.at.edu.pl/)

www.magazinplus.eu – MESS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close