BiHPolitika

Novalićeva dioptrija

Piše: Borivoje Simić

U BiH je manje nezaposlenih nego u Španiji i Portugalu, zaposlenost rapidno raste, a odlaska mladih nema u broju kako se to u javnosti prikazuje.

Ovako kroz naočare premijera Fadila Novalića izgleda “ružičasta” bh. stvarnost.
Sve je, sudeći po premijerovoj dioptriji, mnogo bolje nego što to građani ove zemlje vide, samo problem pravi “močvarna” statistika.
Još malo pa ćemo jesti “zlatnim kašikama”, ali ne lezi vraže, premijer to ne preporučuje jer jesti takvim kašikama “nije zdravo”!.

Gostovanje premijera Federacije BiH na N1 televiziji još jednom je potvrdilo Novalićevu neosjetljivost kad je u pitanju javna riječ, pa je izrekao puno onoga što baš ne priliči jednom visokom zvaničniku.
Očigledno da bi Novalić trebao nabaviti nove naočare, jer mu je “dioptrija” kojom posmatra stvari u Federaciji BiH isuviše u plusu, prejaka je a i ima iskošenja.

Konstatacija kako je nezaposlenost uz BiH manja nego u Španiji i Portugalu liči na tvrdnju ekonomskog neznalice, jer svako ko progugla internetom i provjeri podatke može vidjeti da je poređenje BiH sa zemljama Pirinejskog poluostrva koje su prošle tešku ekonomsku krizu suludo.

Dakle, nezaposlenost u Portugalu je oko 10 odsto, a u Španiji oko 19 odsto i jasno je da je razlika u odnosu na nas velika, jer je prema Anketi o radnoj snazi, koja se radi na bazi metodologije Međunarodne organizacije rada i može se smatrati realnim mjerilom, nezaposlenost kod nas 25,4 posto.

U Portugalu je nezaposlenst mladih oko 25 posto, u Španiji oko 35 posto, a u BiH između 50 i 60 posto!

Da BiH ima stope nezposlenosti kakve, recimo, imaju Portugal i Španija sigurno omjer zaposlenih i penzionera ne bi bio gotovo 1 prema 1, a zemlja bi bilježila mnogo bolje ekonomske parametre nego sada.
U takvom slučaju, treba i to reći premijeru, Federalni fond PIO ne bi bio u minusu 212 miliona KM kao sada i vjerovatno se ne bi kreditno zaduživao da bi isplaćivao penzije.

Možemo se složiti da statistika u BiH zaista ne zadovoljava, pogotovo nakon popisa stanovništva u kojem je “fulano” više od 200.000 ljudi ili 6 odsto stanovništva (ali je ipak ocijenjen kao validan?!), ali neke ekonomske statistike se rade prema evropskoj metodologiji i treba u njih vjerovati.
Osim toga, premijeri treba da barataju zvaničnim brojkama, a ne da iznose subjektivne procjene.

No, očigledno da premijer premalo živi u stvarnosti i da je, plivajući u političkim vodama, brzo zaboravio sektor privrede iz kojeg je došao, pa je između ostalog, hladno izigrao poslodace u vezi sa rasterećenjem privrede i neutralnim efektom porezne reforme.

Premijeru Novaliću svijet je očito “šaren” jer mu u političkom miljeu dobro ide, (kćerka je zaposlena u državnoj finansijskoj agenciji, a ima se i firma sa Džindićem), pa je očito kašika pala u med.

Još samo preostaje građane ubijediti da im je super i sve će biti potaman.

Indikator.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close