BiHPrivreda

PUFBiH ponovo kreće u blokade u javnom sektoru

Istekao rok Vladinoj odluci: PUFBiH ponovo kreće u blokade u javnom sektoru

Porezna uprava FBiH ponovno kreće s blokadom računa svojih dužnika, među kojima su javna i privatna poduzeća, zdravstvene ustanove, općine, kantoni…
Naime, ove sedmice je u kantonalne ispostave Porezne uprave stiglo uputstvo o daljnjim aktivnostima, odnosno prinudnoj naplati neplaćenih dugovanja.

U uputstvu se podsjeća da je istekao rok odluke Vlade FBiH kojim su bile obustavljene sve aktivnosti na naplati javnih prihoda te da se od 12.11. 2016. ponovno kreće s tim aktivnostima.

Na kantonalnim uredima je prvenstveno da načine popise svih dužnika kod kojih je bila obustavljena prinudna naplata po zaključku Vlade FBiH.

“S ciljem jednakog postupanja svih kantonalnih poreznih ureda daje se pregled aktivnosti koje treba hitno poduzeti u predstojećem razdoblju. Među tim aktivnostima je i analiziranje ranije preduzetih mjera prinudne naplate prije obustave postupka i nastavak preduzimanja daljnjih mjera. To podrazumijeva donošenje rješenja o obustavi transakcija preko računa poreznog obveznika, osim onih koje su usmjerene na plaćanje dužnih poreznih obveza, rješenja o naplati porezne obaveze iz novčanih sredstava, kao i sve druge propisane mjere prinudne naplate ili zaključivanje sporazuma”, navodi se u dopisu poslanom kantonalnim poreznim uredima.

Nadalje se navodi kako je potrebno porezne obveznike obavijestiti o posljedicama daljnjih mjera prinudne naplate te ih upoznati s mogućnostima korištenja olakšica u skladu sa odredbama zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visini stope zatezne kamate na javne prihode.

“Ako porezni obveznici ne izmire svoja dugovanja i ne zaključe sporazum o plaćanju duga u ratama, primijenit će se sve raspoložive mjere prinudne naplate uključujući i prodaju imovine, odnosno sve mjere prinudne naplate propisane Zakonom o poreznoj upravi FBiH i pravilnikom o procedurama prinudne naplate poreznih obsveza”, navodi se u dopisu.

Iz ove institucije upozoravaju i svoje kantonalne urede kako se navedene mjere moraju provoditi i o njima podnositi izvješćtaji te da je dosad bilo odstupanja u aktivnostima u određenom broju ureda.

Porezna uprava FBiH je prije nešto više od tri mjeseca krenula u akciju prinudne naplate javnih prihoda, međutim, tada se pristupilo selektivno, da bi aktivnosti bile i potpuno obustavljene zaključkom Vlade FBiH.

Vecernji.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close