National Geographic: BiH među najboljim avanturističkim destinacijama

Poznati svjetski magazin National Geographic svrstao je prošle godine BiH u vrh najboljih avanturističkih destinacija, posebno preporučivši brdski biciklizam. Sarajevo Olympic Bike Park, kao novi turistički proizvod, zasigurno će oživjeti olimpijske planine tokom ljetnih mjeseci.
Mišljenje mnogih turista koji su posjetili BiH je da su zadivljeni onim što su imali priliku vidjeti, ali isto tako i da na ino tržištu ima malo informacija o bh. turizmu i njegovoj ponudi, odnosno potrebno je poboljšati promidžbu turističkih potencijala u BiH, imati dobro isplaniranu, isfinansiranu i provedenu promotivnu i marketinšku kampanju na ino tržištima.
Udruženje za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH je u tom smislu na zadnjoj Skupštini Udruženja, u maju, razmatralo aktuelnu problematiku u turističkoj privredi BiH i zaključilo da je potrebnno izraditi turističke karte i kalendar sajmova, pokrenuti procedure za skraćivanja roka za dobijanje viza za ulazak u BiH i uvesti općinske turističke zajednice zbog nefunkcionalnosti kantonalnih i entitetskih turističkih organizacija.
Također, neophodan je zajednički nastup turističke privrede BiH na stranim tržištima te smanjenje kamatnih stopa za različite tipove kredita komercijalnih banaka radi ulaganja i obnavljanja turističkih objekata.
Osim toga, potrebno je i pokrenuti proceduru za usklađivanja bh. zakona sa pravilima EU, tj. tretiranje turizama kao izvoza, navodi u novom izdanju Infokom, glasnika Vanjskotrgovinske komore BiH.
Član Skupštine Udruženja za turizam i ugostiteljstvo Vanjskotrgovinske komore BiH Luka Prkačin, direktor hotela Sunce iz Neuma, mišljenja je da se nedovoljno pažnje poklanja gospodarstvu, a naročito turizmu.
Prema podacima Svjetskog ekonomskog foruma, BiH u turizmu zauzima 90. mjesto u konkurenciji 140 zemalja cijelog svijeta, a u Evropi je BiH na samom začelju liste. Od 42 države manje je konkurentan jedino turizam Moldavije.
“BiH po pitanju turističke ponude značajno zaostaje za onim što nudi okruženje. Proračunska izdvajanja za turizam u BiH u postotcima su među najnižima u svijetu. A kako to nije prioritet u razvojnoj strategiji BiH, onda se ne mogu očekivati ni posebni rezultati u ovoj gospodarskoj grani BiH”, kazao je Prkačin i dodao da je nesporno da turizam može zauzeti značajnije učešće u ukupnom BDP-u zemlje i time brže i efektivnije djelovati na ublažavanju krize u BiH.
“Da bi se postigli bolji rezultati u turizmu kao gospodarskoj grani potrebno je da Vlada postane svjesna značaja koji turizam može imati na druge gospodarske grane te uloži dodatni napor u izdvajanju sredstava za infrastrukturna ulaganja u cestovne, željezničke i avio-komunikacije. Hoteli na moru i planinama su uglavnom napravljeni davnih 80-ih godina. Mnogi su devastirani, nije ulagano u njihovu obnovu i ne nude ono što današnji gost traži. U mnogim hotelima još nije riješena vlasnička struktura i to je veliki problem za njihovo funkcioniranje. Stoga je potrebno što prije izvršiti privatizaciju”,  mišljenja je Prkačin, piše Infokom.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close