Strah se širi: Naznake finansijskog sloma Kine

Kineske berze padaju već danima, mnogi su bankomati ispražnjeni, javljaju se problemi s transferom novca… Jesu li to prvi znaci pobolijevanja kineske ekonomije?

U svijetu se već rađa strah – motor svjetske ekonomije posljednjih godina nalazi se pred bankarskom krizom, kao Amerika potkraj 2007. i Evropa 2008. godine, piše Večernji list.
Mnogi stručnjaci već du\e upozoravaju – bliži se trenutak kada bi se kineski balon mogao rasprsnuti i cijeli svijet ponovno gurnuti u kaos.
Problemi s isplatom novca posljednjih dana u bankomatima nagnali su mnoge na zaključak da je kriza pogodila i finansijski sektor Crvenog zmaja. U trećoj najvećoj banci Bank of China, kao i u Bank of Nanjing, početkom ove sedmice došlo je do problema s isplatama, korisnici povremeno uopće nisu mogli doći do svoga novca na bankomatima. Banke su pokušale smiriti situaciju, s objašnjenjem da se radi o tehničkoj pogrešci na sistemu. No kineski blogeri pišu da mnogi bankomati i dalje nemaju novca i da je riječ o problemima u bankarskom sektoru. A okidač za novu psihozu bila je odluka centralne kineske banke otprije deset dana da prestane upumpavati svježi novac u sistem. Rezultat toga je da ionako prezadužene kineske banke više ne vjeruju jedna drugoj i međusobno posuđuju novac po golemim kamatama, koje dosežu i 25 posto. Sada se javlja strah da bi male banke, s visokim udjelom loših kredita, bez pomoći centralne banke mogle bankrotirati. A onda bi domino-efektom mogli zaraziti i cijeli finansijski sektor.
– U najgorem slučaju međubankarska razmjena mogla bi presušiti jer banke međusobno ne žele posuđivati novac. To se dogodilo i prije pet godina kao reakcija na bankrot američke investicijske banke Lehman Brothers, upozorio je za njemački Bild profesor Markus Demary, financijski stručnjak iz Instituta za njemačku ekonomiju.
Kineska ekonomija pokazuje iste simptome kao i japanska, američka i evropska prije sloma. Golem broj virtualnih finansijskih poluga, pregrijano tržište nekretnina i usporavanje ekonomije.
Rezultat toga je kontinuirani pad vrijednosti dionica na kineskim berzama (berzanski indeks u Šangaju pao je 15 posto od početka juna) i investitori sada jedinu nadu polažu u brzo djelovanje kineske centralne banke i guvernera koji bi trebao osigurati likvidnost finansijskog sektora.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close