Nakon prigovora firmi: Popravljena odluka o carinama na repromaterijale

Vijeće ministara BiH je krajem juna donijelo novu ”Odluku o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određenih roba do 31.12.2014.“ koja bi trebalo da poboljša poslovanje privrednika i poveća njihovu konkurentnost, saopćila je Vanjskotrgovinska komora BiH.
Nova odluka donesena je nakon što primjena prethodne odluke usvojene prošle godine, zbog loše utvrđenog teksta, nije dala očekivane efekte.
Prethodnom odlukom su bili obuhvaćeni repromaterijali neophodni za kožarsku-obućarsku i elektro industriju, ali najveći broj domaćih kompanija iz oblasti industrije kože i obuće nije bio u mogućnosti da koristi propisane suspenzije, obzirom na to da više od 90% bh. kompanija radi poslove dorade (lohn poslovi) koji ovom odlukom nisu bili tretirani na pravi način.
Nakon negativnih reakcija i prigovora na ovu odluku koje su Komori uputile brojne firme – članice, VTK BiH je u jesen prošle godine pokrenula pokretanje postupka preispitivanja primjene ovakve Odluke s cljem da se proširi dejstvo suspenzivnih mjera i na repromaterijale koji se koriste u u lohn poslovima, kao i da se ovako korigovanoj Odluci produži rok primjene do kraja 2014. godine.
Kao rezultat ovih aktivnosti Vijeće minstara BiH na sjednici krajem juna ove godine, donijelo novu odluku.
Robe koje će se do 31.12.2014. godine uvoziti uz korištenje tarifnih suspenzija, utvrđuju se prema kriteriju da se radi o materijalima i sirovinama koji se koriste u vlastitoj proizvodnji, a koje se ne mogu nabaviti na domaćem tržištu u količinama i kvalitetu potrebnom za proizvodnju gotovih proizvoda.
Uz carinsku deklaraciju potrebno je priložiti i potvrdu Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine da se roba ne proizvodi u zemlji ili postojeća ne zadovoljava potrebe domaće privrede i tržišta.

Indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close