Najmoćniji čovjek Bliskog Istoka i predvodnik ‘Revolucionarne garde’ Irana!

ON ĆE DOKRAJČITI TERORISTE DAIŠ-a: Ovo je najmoćniji čovjek Bliskog Istoka i predvodnik ‘Revolucionarne garde’ Irana!

Kasim Sulejmani stekao je u službama iranske armije status legende. Tokom rata sa Sadamom Huseinom postao je heroj, a tokom posljednjih godina kao vođa jedinica Kuds pomogao je Bašaru Asadu da preokrene tok sirijskog konflikta. Sada ima novi zadatak – poraziti DAIŠ u Iraku.

 

Sve donedavno o njemu se nije mnogo znalo a njegovu fotografiju bilo je skoro nemoguće naći. „Sulejmani je najuticajniji čovek na Bliskom istoku o kome niko nikada nije ništa čuo“, izjavio je prije nekoliko godina bivši saradnik CIA Džon Magire.

Danas je kod kuće zvijezda. Iranska televizija o njemu emituje dokumentarne filmove, a njegovo lice se pojavljuje na naslovnim stranicama novina. „Došlo je vrijeme da general Sulejmani izađe iz sjenke i pobere plodove svog dugogodišnjeg rada na čelu elitnih jedinica Kuds“, piše BBC.

Prema do sada nepotvrđenim informacijama Sulejmani, zajedno sa članovima Revolucionarne garde, boravio je izvjesno vrijeme u Bagdadu. Pred sobom nije imao lagani zadatak. Treba zaustaviti brzo nastupajuće borce DAIŠ-a. Za iračku vladu njegova pomoć biće važnija nego zatražena podrška Zapada.

Revolucionarna garda

Revolucionarna garda postoji u Iranu od 1979. i organizaciono je van armije. Osnovao ju je Imam Homeini r. a. U njoj služi oko 125.000 ljudi, pod nju spada i avijacija i mornarica sa podmornicama i hoverkraftima. Revolucionarna garda posebno kontroliše unutrašnju sigurnost države, a u njenoj nadležnosti je i proizvodnja raketa.

Sulejmani je za desetine godina u službi iranskih ajatolaha ostvario status mudrog stratega čiji uticaj daleko prevazilazi pozicije običnih generala. Prve uspjehe ostvario je odmah po svome ulasku u Revolucionarnu gardu 1979. godine neposredno nakon islamske revolucije. Iako nije prošao skoro nikakvu obuku pomagao je kao redovni gardista u rušenju otpora Kurda na severozapadu Irana.

Krajem septembra 1980, kada je iračka vojska napala Iran, Sulejmani je imao čin poručnika. Tokom rata koji je trajao osam godina bio je na liniji južnog fronta gde je komandovao 44. divizijom. Tada se još ubrajao u dvadesetogodišnjake. Poslije rata mnogi vojnici su ga proglasili ratnim herojem.

Borba protiv droga i propuštena pomoć SAD-a

Tokom devedesetih godina skupljao je dalja iskustva kao komandant Revolucionarne garde u regionu Kerman na jugu zemlje gde je zaslužio status i ugled borca protiv trgovine opijumom, koji je išao prema Turskoj i Evropi.

Za vrijeme studentskih nemira 1999. Sulejmani je bio potpisnik pisma 24 visoko postavljenih članova Revolucionarne garde. Pismo je bilo adresirano tadašnjem predsjedniku Mohamedu Hatamiju. Članovi garde su izložili jasan stav – naše strpljenje je na izmaku. Hatami je dobio ultimatum: ili će reagovati policijom ili će nemire ugušiti armija.

Vrhunac karijere je došao tek kasnije. Na početku 1998. godine Sulejmani je bio imenovan komandantom elitnih jedinica Kuds koje spadaju pod Revolucionarnu gardu. Jedinice, kojih se svi boje, dejstvuju u posebnim prilikama, a nerjetko izvode i operacije u inostranstvu.

Za vrijeme Bušovog predsjednikovanja u SAD-u, Sulejmani je uvršten na listu opasnih terorista.

Mirni taktičar sa političkim uticajem

Kod kuće je uticaj Sulejmanija rastao. Godine 2011. Imam Hamenei ga je imenovao generalom. Vrhovnog vođu Irana navodno spaja sa Sulejmanijem veliko prijateljstvo. Hamenei je svojevremeno vođu jedinica Kuds označio za „živog mučenika revolucije“.

Čovjek, čije vojničke sposobnosti uvažavaju i njegovi protivnici je, kako kažu njegovi saradnici, uvijek miran a samo izuzetno povisi glas. „U prostoriji može biti deset ljudi, ali kad dođe Sulejmani ne sjeda sa njima. Sjedne na drugu stranu prostorije, sam i tih. Ne govori i ništa ne komentariše. Naprosto samo sjedi i sluša“, rekao je reporteru Njujorkera jedan od bivših visoko postavljenih iranskih političara.

Bivši rukovodilac izraelskog Mosada Meir Dagan smatra da Sulejmani ima u iranskoj politici izuzetnu poziciju. „Ima veze u svakom dijelu (političkog) sistema. Politički je pametan. Ima odnose sa svakim“, tvrdi Dagan.

Velika pobjeda u Siriji

Svoj uticaj, pregled i vojno iskustvo Sulejmani je iskoristio za vrijeme građanskog rata u Siriji. Ne tako davno armija sirijskog predsjednika Bašara Asada bila je u teškoj defanzivi, a teroristi su držali ključne gradove.

Iran je međutim prihvatio molbu svog dugogodišnjeg saveznika i poslao u Siruju svoje vojnike. Oni su se borili za Asada, ali pod direktnom komandom Sulejmanija. Iskusni vojskovođa je iskoristio i svoje bliske veze sa rukovodstvom Hezbollaha koji je pod nadzorom Sulejmanija krajem 90ih godina formirao svoju miliciju. Libanski pokret otpoa poslao je u pomoć Asadu, hiljade svojih boraca.

Situacija na frontu je počela polahko, ali sigurno, da se preokreće. Vjerovatno najveću pobjedu ostvarila je vladina vojska i Hezbollah prilikom borbe za mjesto Kusajr blizu libanske granice. Sulejmani je pred odlučujućom borbom pozvao vođu Hezbollaha Hasana Nasrallaha i zatražio slanje dodatnih dve hiljade boraca. Ovaj je to prihvatio, a rezultat je bio potpuni poraz nepriatelja.

Sulejmani sada u Iraku stoji pred sličnom situacijom. Treba da zaustavi nadiruće tekfirijske teroriste, slično kao u Siriji sa podrškom dobrovoljaca. Prema informacijama BBC-a, iranska Revolucionarna garda već pomaže u regrutaciji šiitskih boraca koji treba da se bore zajedno sa armijskim snagama. Armijski stručnjaci napominju da Sulejmani za sobom ima samo uspjehe. Situacija u Iraku bi, tako, mogla narednih dana da se okrene u korist vladine vojske.

Jedinice Kuds

Jedinice Kuds su tajni dio Iranske revolucionarne garde odgovoran za operacije u inostranstvu uključujući i sakupljanje obavještajnih materijala, podršku prevratima, obučavanje inostranih ustaničkih snaga i atentate. Procjenjuje se da ove jedinice imaju oko 15 hiljada vojnika i operativaca. Jedinice Kuds su direktno odgovorne vrhovnom vođi Irana, Imamu Hemeneiu.

Sulejmani nagovorio Putina da otpočne vojnu intervenciju u Siriji

Iranski general Kasem Sulejmani je tokom posjete Moskvi u julu raširio mapu Sirije i pokazao ruskim domaćinima kako bi serija poraza predsjednika Bašara al Asada mogla postati pobjeda, ako Rusija odluči da pomogne.

Posjeta generala je bio prvi korak u planiranju ruske vojne intervencije koja je već preoblikovala sirijski rat i napravila novo savezništvo između Irana i Rusije u podršci legalnoj vladi u Damasku, piše Rojters. Dok ruski borbeni avioni bombardiraju teroriste, dolazak iranskih specijalnih snaga na ratište ocrtava pažljivo planiranje najvažnijih Asadovih saveznika odlučnih da spriječe pad legalne vlade u Damasku.Sulejmani je zapovednik snaga Kuds, elitnih jedinca za spoljno djelovanje unutar iranske Revolucionarne garde i direktno odgovara vrhovnom iranskom vođi Imamu Ali Hamaneiju.

Visoki regionalni zvaničnici su potvrdili da on lično nadgleda operacije na ratištu usmjerene protiv terorista u Siriji i utiče u planiranje dolazeće ofanzive na DAIŠ. General je već odigrao značajnu ulogu u borbama protiv DAIŠ-a u susjednom Iraku.

Njegov sastanak u Moskvi se odigrao u trenutku kad su teroristi ozbiljno zaprijetili glavnim uporištima Asada, među kojima je i Tartus gde je smještena jedina ruska mornarička baza na Sredozemlju.

“Sulejmani je stavio kartu Sirije na sto. Rusi su bili krajnje zbunjeni, osjećali su da stvari naglo propadaju i da postoji istinska opasnost za vladu u Damasku. Iranci su ih uvjerili da još uvijek postoji mogućnost za preuzimanje inicijative,” rekao je regionalni zvaničnik. “Sulejmani ih je tada uvjerio da mi nismo izgubili sve karte”.

Tri visoka zvaničnika iz regiona potvrdila su za Rojters da je prije sastanka u julu već bilo kontakata na visokom nivou između Irana i Rusije nakon kojih je postignut politički sporazum o pružanju vojne podrške Asadu suočenom s velikim gubicima.

Tvrdnje zvaničnika sugerišu da su planovi za vojnu intervenciju planirani nekoliko mjeseci ranije, što znači da su pregovori vođeni u vrijeme kada je Zapad vjerovao da Moskva pokazuje novu fleksibilnost u pogledu budućnosti Sirije.

Prema izvještaju Rojtersa, Putin se sastao sa diplomatskim predstavnikom Irana i rekao mu: “Ok, mi ćemo intervenisati. Pošaljite Kasema Sulejmanija”, koji je došao i objasnio situaciju na karti ratišta.

Inače, sporazum o ruskom učešću uključuje i dostavu njihovog sofisticiranog oružja sirijskoj vojsci i osnivanje zajedničkih snaga u kojem će predstavnike imati i Irak u formalnom savezništvu s Iranom. Jedan od štabova je u Damasku, a drugi u Bagdadu.

“Sulejmani je skoro pa stanovnik Damaska, ili, recimo to tako, njega možete često vidjeti kako šeta poslije sastanka sa Asadom i posjećuje štabove kao bilo koji drugi vojnik,” rekao je jedan od visokih zvaničnika.

Sirijski ministar spoljnih poslova potvrdio je informaciju da su ruski vazdušni napadi planirani mjesecima ranije.

Priredio Alen Kalender; Izvori: Pravda, Nezavisne, Jutarnji, Advance, Agencije

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close