Nadbiskupijski centar za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” proslavio svoj dan pod geslom “Gradite mostove, a ne zidove”

U četvrtak, 22. listopada u večernjim satima, Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ zajedeno s 500 volontera, prijatelja i partnera proslavio je svoj dan, kao i dan prijatelja i blagdan zaštitnika sv. Ivana Pavla II. Proslava blagdana zaštitnika i dana Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ održala se pod geslom „Gradite mostove, a ne zidove“ a započela je slavljenjem sv. Mise koju je predvodio nadbiskup metropolit vrhbosansk Vinko kardinal Puljić, uz koncelebraciju 30 svećenika iz cijele Bosne i Hercegovine, te vlč. Meinolfa Wackera, svećenika iz Kamena (Njemačka), dugogodišnjeg prijatelja NCM-a „Ivan Pavao II.“, dok je sv. Misu animirao bend Frame Uskoplje.

Dobrodošlicu svim mladima, volonterima koji su došli iz više od 25 župa te prijateljima i partnerima poželio je prof. dr. Šimo Maršić, ravnatelj NCM-a „Ivan Pavao II.“ rekavši: „„Dragi mladi !Vi ste prvi naraštaj nakon rata. Vi ste cvjetovi jednog proljeća koje žele ići naprijed i ne želi se vratiti razaranju i onome što nas čini neprijateljima. Vidim u vama tu želju i zanos i to je novo za mene. Vidim da ne želite razaranja, ne želite neprijateljstva i želite zajedništvo. Imate veliki poziv, nikada ne gradite zidove koji razdvajaju, gradite samo mostove“ Sve vas srdačno pozdravljam ovim riječima koje je Papa Franjo uputio mladima tijekom susreta ovdje na ovom istom mjestu. Posebno pozdravljam Vas, dragi Nadbiskupe, i zahvaljujem što ste danas ovdje s nama, također želim pozdraviti i vlč. Meinolfa Wackera, dugogodišnjeg prijatelja našeg centra. Papa Franjo nas je pozvao da gradimo mostove, a ne zidove.

Želimo njegov poziv shvatiti kao zadaću naše skrbi za mlade. Naš zaštitnik Papa Ivan Pavao II je također bio mostograditelj. Svojom osobnošću je privlačio ljude jedne drugima i na koncu Bogu. Dragi prijatelji, zahvaljujući svima vama koji ste dali svoj doprinos organizaciji Susreta Pape Franje s mladima, želim da svatko od nas bude mostograditelj u ovom vremenu u kojem živimo i ovdje gdje živimo. Tako ćemo uistinu „biti sjeme pravednijeg i mirnijeg društva punog bliskosti i bratske i sestrinske solidarnosti“, na što nas je pozvao Papa Franjo.“ nakon čega je zamolio uzoritog Vinka kardinala Puljića da obredom blagoslova vode, te svih prisutnih blagoslove i kapelicu sv. Ivana Pavla II. u novoizgrađenoj zgradi, dok je za to vrijeme, bend Frame Uskoplje pjevao je himnu susreta mladih s papom Franjom „Stopama mira“.

O razvoju i značaju NCM-a Ivan Pavao II. vrhbosanski nadbiskup govorio je i u svojoj propovijedi, napominjući kako je za patron te ustanove s pravom izabran Ivan Pavao II. koji je pokrenuo mlade cijeloga svijeta kako bi ih privolio da Krista upoznaju i slijede, te naglašavajući važnost lipanjskih poruka pape Bergoglia.

U prigodnom programu posvećenom susretu papa Franje s mladima u Sarajevu koji je nakon sv. Mise vodio Josip Milanović djelatnik Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ svi prisutni pogledali su kratku reportažu koju je uradila Laudato internet televizija koja je zabilježila svježe emocije mladih odmah nakon odlaska pape Franje iz dvorane „Renovabis“ u kojoj se sv. Otac susreo s mladima.
Program pod geslom „Gradite mostove, a ne zidove“ obogatila su i svjedočanstva mladih volontera, Alena Gudala, volontera iz Viteza koji je istaknuo: „Apsolutno je nevjerojatno da smo svega prije nekoliko mjeseci dočekali papu Franju. Čak i kad izgovaram ovo to zvuči prilično nestvarno. Kao što rekoh, dugogodišnji sam volonter pri Centru i mogu bez ikakve sumnje reći da sam ponosan što sam bio dio nečega što nosi u sebi isključivo pozitivne konotacije. No, trebamo biti realni i priznati da živimo u društvu koje je izrazito pesimistično, sivo i nepovjerljivo prema skoro svakoj pozitivnoj inicijativi. Stoga nisam bio iznenađen ni trenucima kada sam i sam pomišljao da je doček pape ipak prevelik zalogaj za nas mlade. Jer, zaista – društvo nas uči da ne možemo uspjeti. Ipak, kako smo i sami svjedočili, uspjeli smo. Radili smo mnogo, naporno, ali smo duboko u srcu znali da stvaramo nešto veliko. Napravili smo nešto veličanstveno, za Centar, za mlade i konačno za našu zemlju. Jeste li možda pratili svjetske portale tih dana? Ja jesam. Na svakom portalu sam mogao pročitati na bezbroj jezika riječ „nada“. I to je ono po čemu trebamo dobro zapamtiti posjetu pape Franje. Onog trenutka kada pomislimo da nešto ne možemo napraviti, mi volonteri, dakle skoro svi vi koji se nalazite u ovoj dvorani, sjetite se da ste već napravili svojim angažmanom za vrijeme posjete pape Franje ogromnu stvar za sebe i za društvo u kojem živite. Od srca vam želim pregršt prelijepih trenutaka baš kao onaj koji smo svi doživjeli dok je u ovoj dvorani boravio Sveti Otac. Ne zaboravimo njegove poruke koje smo čuli ovdje. Nada se pronalazi u malim trenucima i znacima pažnje u našem svakodnevnom životu. Sjetimo se njegovih poruka kad se osjetimo loše i bespomoćno i učinimo svaki dan jedno dobro djelo i život će zasigurno izgledati sasvim drukčije“- zaključio je Alen Gudalo.

Marija Puljić, dugogodišnja volonterka NCM-a „Ivan Pavao II.“ također je s prisutnim podijelila svoje volontersko iskustvo: „Moj zadatak večeras je podijeliti s vama svoje iskustvo volontiranja tog povijesnog 6. lipnja. Smatram da priča o samom Papinom pohodu zapravo počinje onoga dana kada smo čuli vijest da će nam Papa doći. U trenu je to postala glavna tema svih razgovora. Između ostalog, počelo se govoriti o tomu kako je organizacija velika i kako će biti potreban velik broj volontera. Kako sam u Frami već dugi niz godina i volontirala sam u brojnim projektima, često i u suradnji s našim Centrom, nekako se podrazumijevalo da ću bez razmišljanja volontirati i ovoga puta. No, odlučila sam bila preskočiti ovaj volonterski zadatak. Mislila sam da je vrijeme stati i učiniti nešto za sebe, odnosno pronaći dobro mjesto na stadionu kako mi ne bi promaknuo nijedan detalj prilikom dolaska Pape. Uz to, pronašla sam i ozbiljnije izgovore: nemam vremena zbog obveza oko diplomskog, ispita… Također, smatrala sam da ima toliko mladih da neće svijet propasti ako ja ne volontiram. Ali, ni sama nisam vjerovala u svoje izgovore. Znate onu dobru uzrečici, gdje ima volje, nađe se način. Gdje je nema, nađe se izgovor. No, moji prijatelji, također aktivni u Crkvi, bez razmišljanja su znali da će volontirati. Tako nikako nisam mogla izbjeći priču o volontiranju. No, kako se bližilo vrijeme završetka prijava, a priče mojih prijatelja sve glasnije, nisam mogla ostati mirna. Čak mi je i rodica, sada djelatnica Centra, poslala obrazac za prijavu u inbox za svaki slučaj, uz šaljivu napomenu: Bog zna kad će Papa opet dolaziti. Zadnji tren sam poslala prijavu. I učinila sam pravu stvar! Mislim da sve nas volontere vežu brojne emocije za taj dan kad smo svi disali za isto. No, ja bih izdvojila 3 sličice, meni posebno drage:

1. Trenutak kada mi volonteri stojimo duž atletske staze dok Papa prolazi papamobilom. Mi smo tada bili njegova švicarska garda. Vjerujem da nitko na svijetu nije bio ponosniji od nas u tom trenutku.
2. Spontana mobilizacija nas volontera za nošenje vode hodočasnicima. I sami smo trpjeli od iscrpljenosti, neispavanosti, vrućine, ali to nije važno. Važno je bilo drugima omogućiti da na najbolji mogući način dožive veličinu misnog slavlja s Papom.
3. Dolazak Pape ovdje u Centar. Tada nam je posebno bio blizak, ne samo fizički, nego i zbog riječi ohrabrenja koje nam je upućivao.

Neću više duljiti,samo bih istaknula da, kao što sam spomenula, cijela priča oko Papinog pohoda počinje još u veljači kada smo čuli vijest, ali njen kraj nije bio 6.lipnja. To je bio vrhunac, a sada je na svakome od nas pisati njen nastavak trudeći se da Papine riječi urode plodom. I samo je geslo bilo: Mir vama! A znamo da je našoj zemlji itekako mir potreban.Oruđe mira stoga bismo trebali biti mi.
A što se mog volontiranja tiče, uvjerila sam se još jednom u točnost one rečenice: Sanjao sam da je život radost. Probudio sam se i vidio da je život služenje. Služio sam i shvatio da je u služenju radost. A idealno mjesto koje sam zamišljala za taj dan, zapravo je bilo tamo gdje su volonteri.“- bila je iskrena vrijedna volonterka Marija.

Osim Alena i Marije, svoje svjedočanstvo na proslavi dana Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ podijelio je i Ivica Kustura, djelatnik Centra za mlade, kao osoba čije je dijete papa Franjo blagoslovio tijekom susreta pape Franje s mladima. U svome obraćanju, Ivica Kustura istaknuo je: „Ja sam Ivica Kustura, djelatnik sam Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II. Neposredno pred dolazak svetoga Oca u našu zemlju, naš grad, i naš Centar za mlade, gdje se i sada nalazimo, saznao sam da će Sv. Otac uz ostale obitelji, blagosloviti i moje dijete. U godini u kojoj, zajedno sa svojom suprugom Mirjanom dobivam dijete, sina Karla ljepšeg poklona i nagrade nisam mogao ni poželjeti, niti očekivati. Dodir i poljubac sv. Oca ostat će duboko urezan u moju povijest i povijest moje obitelji. Papin blagoslov našeg tek rođenog djeteta Karla i naše obitelji je povijesni događaj kojeg ćemo se rado sjećati i na koji ćemo biti ponosni kroz sve dane našeg zajedničkog života. Iskreni poljubac svetoga Oca i njegov blagoslov sigurno će i Karlu biti jedan od onih događaja u životu na koje će itekako biti ponosan i zahvalan Bogu jer Mu je pružio priliku da bude dijete koje će blagoslovljeno na povijesnom susretu pape Franje s mladima iz BiH. Ovom prilikom želim reći jedno veliko hvala svima onima koju su omogućili da se takvo nešto i dogodi. Zahvaljujem Bogu na svojoj obitelji, i svojim radnim kolegama i prijateljima, a posebno veliko hvala instituciji Nadbiskupijski centar za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ i svima koji blagoslivljaju i podržavaju njen požrtveni rad za mlade u Vrhbosanskoj nadbiskupiji.“- kazao je Ivica.

Nakon svjedočastava mladih, sve prisutne nasmijali su glumci Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“ koji su na smiješan i komičan način predstavili zanimljive anegdote volontera koji su bili uključeni u pastoralni pohod pape Franje BiH. Tijekom programa proslave dana Centra svim volonterima, župama, organizacijama i značajnim institucijama koje su na bilo koji način sudjelovale u organizaciji dolaska pape Franje u Sarajevo uručeno i prigodne zahvalnice, nakon čega su djelatnici Centra za mlade „Ivan Pavao II.“ zajedno s ravnateljem prof. dr. Šimom Maršić poklonili fotografiju sa susreta mladih s papom Franjom, Vinku kardinalu Puljiću kao znak zahvalnosti što u suradnji s njima radi na osnaživanju mladih i kreiranju programa kako bi ostali u svojoj zemlji i bili mostograditelji.

Premijerno je predstavljena i zahvalnica koju će djelatnici Centra za mlade poslati sv. Ocu u ime svih mladih iz Bosne i Hercegovine. Program posvećen dolasku pape Franje BiH završen je prodajnom izložbom fotografija mladih sa susreta s poglavarom katoličke Crkve koje je pripremio vlč. Ilija Orkić u suradnji s djelatnicama NCM-a koje su rađene posebnom tehnikom. Prikupljena sredstva od prodajne izložbe NCM „Ivan Pavao II.“ uplatit će u fond Fondacije za stipendiranje studenata „FONSS“ kako bi i dalje nastavili podržavati talentirane studente iz Bosne i Hercegovine koji žele ostati u svojoj domovini.

Susret je završen uz domjenak uz pjevanje tamburaškog sastava studenata s Franjevačke teologije.

Josip Milanović
mladicentar.org

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close