Vareš: 22. godišnjica od zločina u Stupnom Dolu

Autro: Avdija Kovačević, načelnik općine Vareš

S T U P N I DO
23.10.1993 – 23.10.2015

Obraćanje Avdije Kovačevića, načelnika Općine Vareš, povodom 22. godišnjice od zločina nad Bošnjacima u Stupnom Dolu.

Stupni Do, 23. 10. 2015. godine

Poštovane porodice šehida, dragi stanovnici Stupnog Dola i Vareša. Uvaženi i cijenjeni gosti, es-selamu alejkum i dobar dan!

Danas smo se okupili da još jednom obilježimo tužnu godišnjicu, da se sjetimo 45 stanovnika Stupnog Dola i Vareša ubijenih prije 22 godine, te da pred njihovim mezarovima i pred ovim šehidskim obilježjem još jednom kažemo da njihovu žrtvu nikada nećemo zaboraviti.
Naše ubijene sestre, majke, kćeri, djedovi, braća i očevi, nevino ubijena djeca, danas su u našim mislima i molitvama, a naše najdublje suosjećanje je s njihovim najbližima, s njihovim porodicama, komšijama i prijateljima. Želimo jasno i otvoreno kazati, bez obzira što je naša tuga zbog ratnog zločina neprebolna, naša nada u bolji život, dobre komšijske odnose i posebno pravdu i pravičnost je vječna i živjet će do Sudnjeg dana! Naša istina je ispisana nevinom krvlju ubijenih. Ona je trajna i neuništiva, kao što je ova naša stoljetna Bosna i Hercegovina trajna i neuništiva, ma koliko njeni dušmani nastojali da je unište. Možda neki, koji ovu zemlju ne vole, priželjkuju da se umorimo, da počnemo sve prepuštati zaboravu, da upadnemo u njihovu zamku i kažemo: “Dobro, to su općepoznate stvari. U ime budućnosti i pomirenja među ljudima, nećemo ih više ponavljati.”
Ali, i ovdje – u Stupnom Dolu, i na svim drugim mjestima našeg stradanja, ponavljamo: NE SMIJEMO SEBI TO DOZVOLITI!
Nećemo mrziti, zato što je mržnja najbolja hrana za klicu novih zločina i zato što je to nama, Bošnjacima, imanentno. To nije naš tradicionalni kod, time bi potrali našu percepciju prema komšijama koja od praiskona za Bošnjake ima nadnaravni značaj. Nećemo tražiti osvetu, jer bi tada bili isti kao zločinci, ali ćemo tražiti pravdu, posebno pravdu za žrtvu, za sve žrtve Stupnog Dola i Vareša. Ponavljam, pravdu za žrtvu i to za sve građane općine Vareš koji imaju zakoniti tretman žrtve, bez ikakvog izuzetka. Pamtit ćemo dostojanstveno i zauvijek. Istinu ćemo prenositi našoj djeci i unucima, čuvati od zaborava vlastitu bolnu i tešku, ali časnu historiju.
I ovo moramo reći: ne pamtimo mi i ne sjećamo se da bismo se svetili. Ne prizivamo osvetu, ni nova krvoprolića. To – nikako! Naše poruke su jasne, a naše namjere čiste. Mi jasno kažemo – ko može da oprosti, neka oprosti, ali nema niko pravo da zaboravi, jer se zaborav skupo plaća. Zaborav se, pored gubitka pamćenja, plaća i gubitkom identiteta, što je grijeh planetarnih razmjera. Želimo da se nikada i nikome više ne dogodi Stupni Do, i svi ostali toponimi zla i zločina, genocida i progona u kojima je nevini bošnjački narod stradao tokom agresije na našu državu od 1992. do 1995. godine.
Dragi moji sugrađani, znam da želite da zločinci i njihovi nalogodavci, odgovorni za pokolj u vašem selu, budu zasluženo kažnjeni. Znam i da to još niste dočekali u mjeri u kojoj bi pravda bila zadovoljena i vaša bol makar malo ublažena. Ali, nećemo se predavati! Ratni zločin ne zastarijeva i ne bismo smjeli dozvoliti da zločinci budu mirni. Institucionalno ćemo ih tražiti, bez obzira gdje bili i bez obzira iz kojeg nacionalnog i vjerskog miljea dolazili. Trebamo, svi zajedno, vjerovati da je pravda dostižna, vjerovati u naše sudove, jer time vjerujemo u našu državu koju, uz puno muke i bolnih kompromisa, izgrađujemo. I vjerovati u konačni Božiji sud! Tome sudu niko neće umaći!
I, na kraju, želim vam reći da je organiziranje našeg naroda u oružane snage Bosne i Hercegovine bilo najveće ostvarenje koje će pamtiti sve buduće generacije patriota ove države. Historija nas uči da narodi i države gube bitke i ratove i kada imaju najbolje oružje, ako nemaju pravedan cilj, snagu uvjerenja i unutrašnje jedinstvo. Tu pouku moramo uvijek imati na umu. Moramo biti jedinstveni, snažni i organizovani. Moramo vlastitom snagom obeshrabriti nasilnike. Samo takvi moći ćemo sačuvati od nasrtaja ovu našu lijepu zemlju i osigurati prosperitetnu budućnost za buduće generacije. Hvala vam; živi i zdravi bili i neka Vas dragi Bog čuva.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close