Mladen Miljanović predstavlja BiH na Međunarodnom bijenalu umjetnosti u Veneciji

Na zvaničnoj prezentaciji paviljona Bosne i Hercegovine koja je organizovana jučer u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjoj Luci, najavljeno je da će našu zemlju na 55. Međunarodnom bijenalu umjetnosti u Veneciji, ove godine predstavljati akademski slikar Mladen Miljanović.

Uz zajedničku podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, Federalnog ministarstva kulture i sporta i Ministarstva prosvjete i kulture RS, i u dogovoru s predstavnicima MSU RS i Umjetničke galerije BiH, Sarita Vujković i Irfan Hošić, kustosi projekta, usaglasili su se da Bosnu i Hercegovinu u Veneciji predstavlja Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske, izložbom umjetnika Mladena Miljanovića.

“Svim relevantnim institucijama predstavili smo model kojim će se Bosna i Hercegovina predstaviti na venecijanskim bijenalima i sretni smo što su oni prepoznali vrijednost ovog projekta”, kazala je Ljiljana Labović-Marinković, direktorica MSU RS.

Federalni ministar kulture i sporta, Salmir Kaplan, istakao je da ga izuzetno raduje povod zbog kojeg je došao u Banja Luku.

“S obzirom da je BiH suočena s mnogim problemima na polju politike, ali i umjetnosti i kulture, ovo je sigurno nešto čime se možemo pohvaliti”, kazao je Kaplan, podsjetivši da je posljednji put BiH imala paviljon u Veneciji prije deset godina.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske, Anton Kasipović, naglasio je da je bilo hiljadu razloga da ovaj projekat ne uspije, a samo jedan da uspije. “Srećan sam zbog toga što smo prepoznali taj jedan razlog u ovako teškoj situaciji u kakvoj je BiH, a ovim ćemo svi biti na dobitku.

Nismo riješili pitanje samo ovogodišnjeg bijenala, već smo ovo pitanje riješili dugoročno”, istakao je Kasipović.

“Zahvalnost dugujemo, prije svega umjetnicima, ne samo u BiH, već širom svijeta, koji su predstavili kulturu svoje zemlje”, kazao je Sredoje Nović, ministar civilnih poslova BiH. Miljanović, čija će izložba biti postavljena u paviljonu BiH u palati „Malipiero“, kazao je da umjetnost ima moć, ali samo ako smo je svjesni.

Venecijansko bijenale savremene umjetnosti ove godine će biti održano od 1. juna do 23. novembra. Uz središnju izložbu, biće predstavljeno gotovo stotinu nacionalnih paviljona, među kojima su prvi put Kuvajt, Bahami, Maldivi, Kosovo, Obala Slonovače, Paragvaj, a očekuje se i Vatikan.

www.magaznplus.eu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close