Kirilenko najbolji evropski košarkaš 2012. godine

Rus Andrei Kirilenko proglašen je najboljim košarkašem Evrope za 2012. godinu u tradicionalnom izboru FIBA Evrope.

Košarkaš koji nastupa u NBA ligi već je osvojio spomenutu nagradu 2007. godine, a do novog laskavog priznanja došao je nakon ”lockouta” u NBA ligi 2011. godine, zbog kojeg su mnogi košarkaši potražili angažmane u Evropi.

Kirilenko se tada pridružio CSKA iz Moskve, s kojim je došao do finala Eurolige i trijumfa u ruskoj BEKO PBL ligi. Nastupi u Euroligi donijeli su mu naslov najvrijednijeg igrača (MVP), saopćeno je na portalu FIBA Europe.

Na ljeto se okrenuo reprezentativnim nastupima na olimpijadi u Londonu. Rusi su željeli osvojiti olimpijsku medalju prvi put nakon raspada Sovjetskog Saveza i to im je pošlo za rukom. S iskusnim Kirilenkom i mladim ruskim košarkašima osvojili su bronzanu medalju.

Kirilenko trenutno nastupa za NBA ekipu Minnesota Timberwolvese, u koje je stigao nakon prekida 10-godišnje saradnje sa Utah Jazzom.

U ovogodišnjem izboru FIBA-e iza sebe je ostavio Pau Gasola, Vasilisa Spanulisa, Tonija Parkera, Marka Gasola, Danila Galinarija, Gorana Dragića, Marčina Gortata, Nikolu Pekovića i Omera Ašika.

www.magaznplus.eu – Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close