Visoko

Mirza Ganić: U toku su radovi na postavljanju mega cijevi u Muhašinovićima za trajno rješenje plavljenja ovog područja

Upravo sam se vratio s terena gdje su u toku radovi na postavljanju mega cijevi preko regionalnog puta, tačnije u Muhašinovićima kod firme Vizija doo, a kako bi se stekli uslovi za završetak radova na asfaltiranja.

Ranije su izmješteni optički i visokonaponski kablovi, a zatim su osigurane velike armirane cijevi čije će postavljanje ispod puta stvoriti pretpostavke za trajno rješavanje plavljenja na ovom području. Jedna cijev je teška 6100 kg i jako je teško manipulisati istom. Paraleno je urađeno 120 metara kanalizacione mreže koja je bila začepljena i koja je pravila problem na ovom području.

Svi smo svjedoci da je ranije svaka kiša izazivala poplavu na ovom području, a ugradnjim ovih mega cijevi, stvorit će se osnov za nastavak realizacije projekta ucjevljenja Vasinog potoka direktno do rijeke Bosne i odvajanja kanalizacione mreže od potoka i odvodnje površinskih voda što će značajno unaprijediti protok saobraćaja, ali i život građana na ovom području.

U narednim danima pristupit će se postavljanju ivičnjaka, dodatnog nasipa, a potom i asfaltiranja u dva sloja na ovom dijelu puta koji zbog manipulativnog prostora za ove radove nije mogao biti ranije završen.

Radi se o izuzetno obimnom zahvatu koji se trenutno izvodi, a za koji trebalo izvršiti značajne pripreme koje su zahtjevale vrijeme i izradu projekta zbog kompleksnosti i uključenosti različitih preduzeća u izmještanje njihove infrastrukture (plin, struja, telefon), a što možete vidjeti na video snimku.

Mirza Ganić

https://www.facebook.com/premijerzdk/videos/1255525338297892

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close