-TopSLIDELifestyleLjubav i sexZdravlje

10 ljekovitih razloga za seks

Stručnjaci tvrde kako vođenje ljubavi godi organizmu na bezbroj načina. Seks jača imunitet i održava zdravu tjelesnu težinu. A to je tek početak…

Predstavljamo vam njegovih 10 pozitivnih učinaka na zdravlje, potvrđenih od brojnih znanstvenika.

1. Seks otklanja stres

Ako je stres postao dio vaše svakodnevice, vrijeme je za češću akciju pod plahtama! Naime, vođenje ljubavi snižava krvni tlak te tako smanjuje stres. Potvrdilo je to i škotsko istraživanje u kojem su sudjelovale 24 žene i 22 muškarca. Znanstvenici su sudionike podvrgnuli stresnoj situciji tj. govorenju u javnosti. Rezultati su pokazali da su osobe koje su imale spolne odnose bolje reagirale na stres od osoba koje su apstinirale. Više seksa – manje stresa!

par

2. Seks ojačava imunitet

Dobar seks osigurava zavidno fizičko zdravlje. Stručnjaci kažu: vodite ljubav jednom ili dvaput tjedno. Na taj se način povisuje količina antitijela pod nazivom imunoglobulin A ili IgA. Ta vas antitijela mogu zaštititi od prehlada i drugih infekcija. Potvrđuje to i studija u kojoj je sudjelovalo 112 studenata. Oni koji su češće vodili ljubav – jednom ili dvaput tjedno – imali su povišenu razinu IgA od osoba koje su apstinirale ili vodile ljubav manje od jednom tjedno.

3. Seks sagorijeva kalorije

Trideset minuta seksanja sagorijeva više od 85 kalorija. Ako vodite ljubav dvaput tjedno, mjesečno ćete gubiti 850 kcal. Nije loše, zar ne? Seks je, uz to, izvrstan način tjelovježbe. Ako želite iskazati svoje umijeće pod plahtama, pripremite se, jer dobar seks zatijeva i fizičku i psihičku angažiranost.

4. Seks poboljšava kadiovaskularno zdravlje

Ako ste zakoračili u “zlatne godine” i ako se bojite da ćete tijekom seksa doživjeti srčani udar, britanski znanstvenici tvrde kako nemate razloga za strah. Istraživanje je pokazalo da učestalost seksualnih odnosa nije povezana sa srčanim udarom. Čak naprotiv, rezultati su pokazali da vođenje ljubavi dvaput ili više puta tjedno smanjuje rizik od zastoja srca. Stoga, seksajte se – srce će vam biti zahvalno!

5. Seks ojačava samopouzdanje

par
Ako uživate u seksu i dotičnom partneru, vaše će samopouzdanje porasti do neslućenih visina. Povišena razina samopouzdanja rezultirat će još boljim seksom. I eto vas u začarom krugu. Jeste li se ikad pitali zašto volimo seks? Stučnjaci odgovaraju: zato što se zbog njega osjećamo dobro u svojoj koži.    

6. Seks razvija prisnost

Vođenje ljubavi i postizanje orgazma povisuje razinu oxitocina, poznatijeg pod nazivom “hormon ljubavi “. On nam pomaže da se povežemo s određenom osobom i izgradimo međusobno povjerenje. Povišena razina oxitocina je povezana i s osjećajem darežljivosti. Stoga, ako vas iznenada preplavi neopisiv osjećaj velikodušnosti prema partneru, zahvaliti možete hormonu ljubavi.

7. Seks smanjuje bol

I eto opet svemoćnog oxitocina na djelu! Ako se ste se oduvijek pitali zašto se vaša glavobolja ili simptomi pms-a poboljšavaju nakon seksa, odgovor leži u povišenoj razini ovog hormona. Njegovim izlučivanjem raste endorfin, a bol se stišava.

8. Seks smanjuje rizik za rak prostate

Često ejakuliranje, pogotovo u 20-ima može smanjiti rizik razvoja raka prostate u kasnijim godinama, objavili su australski znanstvenici. Muškarci koji ejakuliraju pet ili više puta tjedno u 20-ima smanjuju svoj rizik od raka prostate za trećinu. Dobra je to vijest za sve mladiće koji su još uvijek uvjereni kako je masturbacija štetna za zdravlje penisa. Što više izbacivanja sperme – to manja šansa za rak prostate!  

9. Seks ojačava mišiće donjeg dijela zdjelice

par
Drage dame, ako za vrijeme seksa izvedete nekoliko vježbi za ojačavanje mišića donjeg dijela zdjelice, imat ćete višestruku korist. Uz Kegelove ćete vježbe doživjeti više zadovoljstva, ojačati ćete ovo područje i umanjiti rizik za inkontinenciju u starijoj dobi.

Osnovna Kegel vježba glasi: stisnite mišiće donjeg dijela zdjelice kao da pokušavate zaustaviti urin. Brojite do tri i opustite mišiće.

10. Seks poboljšava san

Tijekom orgazma tijelo otpušta hormon oxitocin, koji unapređuje san. Ako ste se oduvijek pitali zašto vaš muškarac zaspi ubrzo nakon orgazma – odgovor ponovo leži u razini oxitocina. Dovoljna količina sna je višestruko korisna – npr. za održavanje zdrave kilaže i stabilnog krvnog tlaka.


K. Ramić

https://ordinacija.vecernji.hr/

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close