-TopSLIDEBiHPrivreda

Dženan Ajanović – Od izbjeglice i zanatlije iz Njemačke dogurao do tvornica u kojima zarađuje ogroman novac

MILIONER KOJI ŽIVI SVOJ BOSANSKI SAN

Vodi Ajanović danas tri firme u kojima je zaposleno više od 200 ljudi.

Kao izbjeglica Dženan Ajanović iz Tešnja je otišao u Hrvatsku. Nakon toga se preselio u Njemačku gdje je završio zanat, a da prežive, majka i on radili su i po nekoliko poslova. Tako počinje biografija jednoga od najimućnijih BiH poduzetnika koji je ušteđevinu koju je sticao u Njemačkoj trošio na opremu koju je slao u rodni kraj u kojem je po povratku pokrenuo zanatsku radionicu.

U biznis je ušao iz garaže od 40-ak kvadrata, a danas njegova kompanija Inox Ajanović na skoro 9000 kvadrata proizvodi elemente i konstrukcije od nehrđajućeg čelika te dizajnerske stolice koje se prodaju diljem Europe, a kojima ne odoljevaju ni svjetski multimilijarderi poput Romana Abramoviča.

Vodi Ajanović danas tri firme u kojima je zaposleno više od 200 ljudi.

”Tešanj smo napustili u ratu i otišli u Hrvatsku, tamo smo proveli godinu i pol nakon čega smo morali otići dalje, prvo smo došli u Munchen, a onda u Freiburg, tu smo i ostali”, otkrio je Ajanović u razgovoru za BiznisInfo u kojem je priznao kako su prvo boravili po izbjegličkim domovima pa tek onda dobili garosnijericu iz koje se on školovao postajući konstrukcijski menaničar medicinskih aparata.

Bavio se Ajanović i zanatom, no skromna zarada tjerala ga je da ide dalje: istovarao je kamione, zavarivao vinske preše, čistio po hotelima, bio čak i sobarica, a novac čuvao i kupovao sitne mašine i alate, radeći na vlastitoj viziji. Sanjao je da će jednoga dana imati tvrtku nalik ovoj današnjoj.

On i otac u Tešnju su radili postupno. Prvo su radili za slastičare, potom za bolnice, i sve to odrađujući poslove limarije, zavarivanja, popravljanja sitnih alata.

“Sve smo radili ručno, a sjećam se da tada još nisam imao ni rukavice. Nismo imali zaposlenika, bili smo samo nas dvojica, ali se moralo raditi da bi se moglo dalje ulagati, i tako smo radili i ulagali”, ispričao je Ajanović koji je 2000. pokrenuo svoju zanatsku radnju uz poticaj od 18.000 maraka kojega je dobio od Agencije za obnovu i razvoj njemačke vlade. Tim je sredstvima pribavio novu opremu, i opremio dodatni prostor, a tada stiže i prvi veliki projekt.

Za Bosnalijek su radili skladišne regale od nehrđajućeg čelika, nakon prvog velikog projekta uslijedili su novi, unosni projekti koji su doprinijeli razvoju Ajanovićeve firme u kojoj se s vremenom počeo zapošljavati sve veći broj ljudi. Prvi poslovi iz inostranstva Ajanoviću stižu 2005., a posao je procvat doživio tokom recesije u 2008. godini.

Uz pomoć Swiss import promotion programa švicarskog ministarstva ekonomije Ajanović obilazi brojne sajmove te ostvaruje mnoge kontakte s ljudima sa kojima i danas sarađuje, a danas Inox Ajanović radi štošta. U dvije smjene izrađuju hiljade komponenti i gotovih elemenata za svjetske lidere u proizvodnji kafe, medicinske opreme te u prehrambenoj industriji.

”Ono što mi radimo tu vrstu zavarivanja, poliranja i završne obrade rade samo tri firme u Europi”, otkrio je Ajanović svojedobno.

Nije se međutim na ovom biznisu ovaj bosanskohercegovački poduzetnik zadržao, s holandskim partnerom osnovao je firmu AP Atelier, specijaliziranu za proizvodnju dizajnerskih stolica brenda Bert Plantagie, u pogonima tvornice mjesečno se proizvode oko hiljadu stolica, koje se izručuju na njemačko, austrijsko, švicarsko i skandinavsko tržište.

Od proizvodnje stolica dogurao je Ajanović i do proizvodnje namještaja od masiva, a njegove dvije kompanije 95 posto svojih proizvoda izvoze, ostvaruju godišnji rast od 20 posto te promet od 14,5 miliona konvertibilnih maraka.

SB

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close