Ministar Trhulj: Uskoro potpisivanje ugovora vrijednih do 200 miliona dolara

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj izjavio je jučer  u Sarajevu, nakon sastanka sa saradnikom Centra za transatlantske studije Jons Hopkins univeziteta u Vašingtonu dr. Michaelom Haltzeom, da bi uskoro trebali biti potpisani ugovori iz oblasti namjenske industrije vrijedni između 150 i 200 miliona dolara.

Pojasnio je da bi jedna američka kompanija izvozila proizvode fabrike Igman iz Konjica, BINAS-a iz Bugojna i PRETIS-a iz Sarajeva, te da bi sva tri ugovora trebala biti realizirana do kraja ljeta 2015.

Trhulj je istakao da bi to stvorilo uvjete za ozdravljenje ovih fabrika, te da eventualno pokrenu i nove proizvodne linije.

Dodao je da je na sastanku razgovarano o njegovoj nedavnoj posjeti SAD-u kada su prezentirane mogućnosti poslovne saradnje između dviju zemalja u oblasti energije i industrije, s naglaskom na namjensku industriju, i ostvareni kontakti s velikim brojem investicionih fondova.

Trhulj je naglasio da bi početkom naredne godine trebalo zaživjeti otvoreno energetsko tržište, koje je pripremano prethodne tri i po godine, što će privući značajne investicije.

Haltzel rekao je da je razgovor bio vrlo interesantan i da je obuhvatio mnogo tema – od bh. ekonomije, odnosa BiH i SAD-a do tek održanih izbora.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close