Sprema se golemo iznenađenje na političkoj bh. sceni: Socijaldemokrati se ujedinjuju u jednu stranku?!

Ako do toga i zaista dođe, a računajući prema raspoloženju u sve tri stranke, predsjednik ujedinjene stranke socijaldemokrata svakako bi bio Željko Komšić

Izvor: Dnevni list/Autor: M. Osmović

 

U sjeni brojanja glasova s prekjučerašnjih izbora i čekanja konačnih rezultata koji će biti priopćeni 12. studenoga, sprema se preokret, slobodno bi se moglo reći golemo iznenađenje, na glavnoj bh. političkoj sceni.
Ukratko, radi se o ujedinjenju stranaka iz Federacije koje u svojim programima kao ideju vodilju imaju socijaldemokraciju! To ni u kom slučaju ne bi značilo žrtvovanje sadašnjih stranaka te i takve orijentacije i prijevaru njihovih članova nego jedino i isključivo stvaranje jedne moćne i čvrste socijaldemokratske stranke.

Rascjepkani i rastrzani

O tome nitko iz socijaldemokratskih stranaka još uvijek ne želi javno govoriti s obzirom da je cijeli projekt “pipav posao”, još uvijek se međusobno osluškuju mišljenja i glasovi, a razgovori i pregovori se vode iza zatvorenih vrata i, za svaki slučaj, u rukavicama.

 

Kako doznajemo iz svojih izvora, nedavno je na sarajevskom izletištu Barice, slobodno se može reći u tajnosti, održan zanimljiv sastanak. S jedne strane stola sjedili su predstavnici SDP-a Damir Hadžić, potpredsjednik, i Dževad Bećirević, predsjednik Županijskog odbora SDP-a Sarajevo. S druge bili su Miro Lazović, predsjednik Unije socijaldemokrata BiH, i Emir Zlatar, glavni tajnik te stranke. Razgovaralo se sasvim otvoreno i izravno, o koaliciji u prvoj fazi, a u drugoj ujedinjenju te dvije stranke u jednu.

 

Povod je namjera da se ojača socijaldemokracija u BiH uz jednoglasnu ocjenu da ljevica rascjepkana u nekoliko stranaka, ali i rastrzana osobnim interesima i taštinama, ne može “daleko dobaciti”. Takva situacija najviše šteti ideji socijaldemokracije koja je nužna BiH i ozdravljenju države.

 

Prema našim izvorima, na Baricama nije bilo konkretnog rezultata, ali je dogovoreno da se pregovori nastave. Navodno je iz Unije socijaldemokrata traženo da se Zlatko Lagumdžija povuče s mjesta predsjednika SDP-a i da se nakon toga održi kongres te dvije ujedinjene stranke na kojem bi se izabralo rukovodstvo – predsjednik, potpredsjednici, predsjedništvo i glavni odbor. Ujedinjena stranka nosila bi ime SDP i s te strane nije bilo nikakvih zamjerki i primjedaba.

Raspoloženje članstva

 

Kako smo jučer doznali, rezultati prekjučerašnjih izbora na kojima je SDP doživio ozbiljan poraz dodaju gas i vjetar u leđa cijeloj ideji. Idućeg tjedna razgovori bi mogli biti nastavljeni, naravno, u sasvim novim okolnostima stvorenim izbornim rezultatima. Naime, veliki gubitak povjerenja birača u SDP mogao bi u konačnici izblijedjeti važnost socijaldemokracije u BiH pa je remontiranje te stranke, ali i uopće ljevice, nužno i vremena za gubljenje nema, još manje za njegovu kupnju i taktiziranje iza kojeg stoje osobni interesi i čuvanje stranačkih fotelja.

S druge strane, već odavno se u krugovima socijaldemokrata govori da neće nikakvo iznenađenje biti ako se nakon izbora u jednu stranku budu ujedinili Demokratska fronta Željka Komšića i SDP i zbog činjenice da im programi i sve za što se zalažu stoje na osnovama socijaldemokracije. U takvoj stranci svakako ima mjesta za Uniju socijaldemokrata koju predvode Miro Lazović i Ivo Komšić. Njih dvojica su bili u vrhu SDP-a, ali su svojevremeno zbog neslaganja s Lagumdžijom napustili tu stranku i osnovali Socijaldemokratsku uniju koja je prije izvjesnog vremena promijenila ime u Uniju socijaldemokrata. Nije nevažno da su Željko Komšić, Miro Lazović i Ivo Komšić bili i ostali u dobrim odnosima.

 

Prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, dobar dio članstva SDP-a je pri stavu da bi ujedinjenje SDP-a i DF-a, uključujući i ulazak Unije socijaldemokrata u jednu zajedničku stranku, dobro došlo Bosni i Hercegovini i da bi donijelo krupne  promjene na političkoj sceni BiH.

 

Ako do toga i zaista dođe, a računajući prema raspoloženju u sve tri stranke, predsjednik ujedinjene stranke socijaldemokrata svakako bi bio Željko Komšić.

 

Stranka bi u startu imala vrhunsku infrastrukturu i osiguranu jaku prisutnost u svim dijelovima zemlje, a s ogromnim članstvom, programima i stavovima koje zastupa, predstavljala bi nepremostivu prepreku nacionalizmu. Treba dodati da bi se u ujedinjenoj socijaldemokratskoj partiji po svoj prilici našla i Naša stranka koja je svoja vrata širom otvorila Komšiću istog trenutka kada je napustio SDP te mu nudila i mjesto predsjednika.

Demokratska fronta za samo nešto više od godinu dana koliko postoji napravila je dobar rezultat na prekjučerašnjim izborima, što njezinom predsjedniku Željku Komšiću osigurava najbolju startnu poziciju u svim budućim razgovorima o ujedinjenju socijaldemokrata i socijaldemokratskih stranaka.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close