Milorad Dodik: ‘Svoj zakon o negiranju genocida mogu da okače mačku o rep’

Osjećam se veoma relaksirano, iznosim političke stavove i u tom pogledu predstavljam RS. Srpska ne priznaje i neće nikad priznati da je to genocid i na taj način sam, kao njen zvaničnik, dužan da saopštavam njene stavove. I danas ću reći da to nije bio genocid, rekao je Dodik

Milorad Dodik, predsjednik RS, poručio je političarima u Federaciji BiH da svoj zakon mogu da “okače mačku o rep”.

Reagujući na usvajanje dopuna Krivičnog zakona FBiH kojim se uvodi zatvorska kazna za negiranje genocida u Srebrenici i svih pravosnažno presuđenih ratnih zločina u BiH Dodik je rekao da se u Srebrenici desio zločin, a da je to što u FBiH forsiraju da je riječ o genocidu njihov problem.

“Naši stavovi o tome su poznati. Čak i presuda Suda u Hagu ne ide u prilog njima i tvrdnji o tome. Osjećam se veoma relaksirano, iznosim političke stavove i u tom pogledu predstavljam RS. Srpska ne priznaje i neće nikad priznati da je to genocid i na taj način sam, kao njen zvaničnik, dužan da saopštavam njene stavove. I danas ću reći da to nije bio genocid”, rekao je Dodik.

On je, takođe, dodao da političari u FBiH upornim tvrdnjama o genocidu u Srebrenici doprinose daljoj dezintegraciji ove zemlje.

“Nikad se nisam osjećao srećno kad idem u FBiH. Ali, nije mi problem ni sutra da odem i ni u kom pogledu se ne osjećam odgovornim prema zakonima koji donosi FBiH. Na području FBiH boravim samo onda kad moram”, poručio je Dodik.

 

(nezavisne.com)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close