Eksperti: Evo koliko BiH mora uložiti u sistem zaštite od poplava!

Bosna i Hercegovina mora uložiti skoro više od 350 miliona maraka u projekte zaštite od poplava, navodi se u dokumentu eksperata domaćih vlasti, Evropske unije, Svjetske banke i Ujedinjenih naroda o procjeni šteta od majske katastrofe u Bosni i Hercegovini

Naime, prema okončanim istraživanjima, navedeni su podaci o štetama, ali i finansijskim potrebama za oporavkom i rekonstrukcijom u BiH. Ukupne štete i gubici nastali zbog poplava iznose 3,9 milijardi maraka, ali procjenjene potrebe za oporavkom i rekonstrukcijom su oko 3,5 milijardi KM.

Među najvećim stavkama koje predlažu evropski eksperti, a na koje BiH u narednom periodu treba trošiti i međunarodnu pomoć i domaća sredstva jeste sistem zaštite od poplava. Za njega će, kako je navedeno, biti potrebno 358.800.000 KM. U ovom dokumentu nije precizirano o kakvim projektima se radi, ali je nakon poplava koje su u maju nanijele ogromne štete i izazvale smrt najmanje 25 oosoba, jasno da država treba efikasan sistem zaštite.

Osim toga, za rekonstrukciju transportne infrastrukture uništene i oštećene u poplavama bit će, prema tim procjenama, potrebno još 691 miliona maraka, prenosi NAP.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close