Milioni za poticaje dijelili se bez kriterijuma

Podjela višemilionskih poticaja u poljoprivredi u prošloj je godini vršena netransparentno, bez kriterija, adekvatne kontrole aplikanata i mimo propisa, nalazi su federalnih revizora, koji su negativno ocijenili rad Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, pišu Nezavisne novine.

Polovica podijeljenog novca za kapitalna ulaganja i investicije, odnosno oko 10,5 miliona KM, neopravdano je data kao poticaj za 12 firmi i pojedinaca.

Istovremeno, 677 aplikacija uopšte nije bilo obrađeno iako su aplikanti ispunili sve uslove da dobiju poticaje, čime nisu svima omogućena ista prava.

“Navedeno je imalo za posljedicu da su pojedina lica ostvarila značajne poticaje, HEPOK Mostar 2,4 miliona KM, BAJRA Travnik 2,2 miliona KM, ‘Gajevine Dušići’ Kupres oko milion KM, ‘Teloptic’ Sarajevo 775.299 KM, ‘Vegić commerce’ Ljubuški 646.582 KM, Venco Anđelić 645.736 KM, Buntić Eco Kupres 588.646 KM”, stoji u juče objavljenom revizorskom izvještaju.

Osim toga, iznos dat za kapitalna ulaganja i investicije, oko 21,1 milion KM, dat je na osnovu dokumentacije koju su dostavili sami klijenti i koju Ministarstvo nije dodatno provjerilo. Da je bilo potrebe za tim, ukazali su revizori koji su izrazili sumnju u istinitost dostavljenih podataka u pojedinim slučajevima, posebno imajući u vidu da su neki dobijali poticaje i ranije i da nije bilo dokaza da se prikazani računi zaista i odnose na objekte koji su poticani.  Propusta je bilo i u samom javnom pozivu za dodjelu ovog novca jer je data mogućnost da apliciraju svi koji se bave proizvodnjom, što je suprotno zakonu, jer aplicirati mogu samo komercijalna poljoprivredna gazdinstva.

Revizori su ukazali da nije, kako zakon nalaže, iznos pojedinačnih poticaja srazmjerno smanjen kad ukupni zahtjevi premašuju predviđenu sumu. Tako je bez poticaja ostao veliki broj aplikanata koji su ispunjavali uslove i tražili ukupno 39,2 miliona KM, koliko sada iznose potencijalne obaveze.

“Konstatirali smo ogroman broj žalbi/ tužbi stranaka zbog odbijanja zahtjeva ili njihovog nerješavanja. Samo u prva dva mjeseca 2013. godine pristiglo je 407 žalbi, što je više nego za cijelu proteklu godinu, što će imati negativne posljedice po proračun FBiH u narednom periodu”, upozorili su revizori.

U izvještaju, koji ima više od 70 stranica, revizori su ustanovili i da su kod dodjele novca za ruralni razvoj i ostale podrške javni pozivi trajali od svega pet do maksimalno 15 dana, što ne omogućava pravičnost i transparentnost.

Bez propisanih kriterija u provedbenim aktima podijeljeno je oko 5,2 miliona KM za 27 firmi za promociju domaćih proizvoda, proizvodnju orijentisanu na izvoz i organizovanje poljoprivrednika. Između ostalog, revizori su naveli da je Udruženju poljoprivrednika BiH dodijeljeno 9.000 KM iako je imalo manje članova nego što kriterij propisuje, pa ipak je na osnovu toga dobilo bodove.

“Savez poljoprivrednih udruženja FBiH dobio je maksimalnih 30.000 KM. Ističemo da bodovanje apliciranog projekta od strane Komisije za ostale potpore nije ni izvršeno”, stoji u izvještaju.

Kontrole dodjele poticaja koje su provodili predstavnici Ministarstva, po ocjeni revizora, bile su svrha samim sebi. Federalna uprava za inspekcijske poslove naknadnim kontrolama je tako utvrdila da je veliki broj poticaja dat na osnovu netačne dokumentacije i podataka pa su, na primjer, utvrdili da životinje za koje je dat poticaj nisu zatečene na imanju, a ne postoji dokaz da su prodate.

Takođe, poticaji su davani na osnovu registara poljoprivrednih gazdinstava nad kojim Ministarstvo ne vrši superkontrolu. Zato se desilo da su dva klijenta aplicirala i dobila 142.868 KM poticaja u vrijeme kada im je to bilo zabranjeno.

Revizori su ukazali da su poticaji, isplaćeni u ukupnom iznosu od 68 miliona KM, planirani na osnovu programa i propisa koji nisu doneseni u skladu sa zakonima. Tako se Ministarstvo kod izrade programa poticaja pozivalo na Srednjoročnu strategiju razvoja poljoprivrede, koju nije usvojio Parlament FBiH. Provedbeni propisi usvojeni su sa skoro dvije godine zakašnjenja, a pojedini nisu predvidjeli kriterije dodjele poticaja i rokove podošenja zahtjeva.

Resorni ministar Jerko Ivanković Lijanović juče nije odgovarao na pozive Nezavisnih novina kako bi dobili komentar o ovom revizorskom izvještaju.

Telefonski račun 809 KM

Troškovi za mobilni telefon iznosili su čak do 809 KM mjesečno, koliko je potrošio jedan zaposlenik u Ministarstvu u decembru, utvrdili su revizori. Bilo je računa od 477, te 340 KM, i to za osobe koje su bile zaposlene po ugovoru o djelu i kojima je korištenje mobilnog telefona bilo ograničeno na 50 KM mjesečno. Ugovori o djelu zaključivani su za poslove predviđene Pravilnikom o unutrašnjoj sistematizaciji i plaćani su i 2.100 KM mjesečno bez kriterija.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close