Upozorenje: Obavezno operite voće i povrće prije upotrebe

Poljoprivrednici upozoravaju bh. potrošače da sa velikom dozom opreza kupuju i jedu voće i povrće koje brojni voćari i povrtari tretiraju mnogim potencijalno opasnim hemikalijama.

Riječ je, pojašnjavaju oni, o otrovima koji mogu da izazovu zdravstvene komplikacije kod stanovništva, a da su u pravu, svjedoče i ljekari, koji kažu da bilježe povećan broj trovanja kod građana koji su konzumirali neoprane ili nedovoljno očišćene plodove.

U bratunačkom Udruženju voćara “Fructus” naglašavaju da je problem posebno prisutan kada je u pitanju uvezeno voće, koje je prskano čak i do 18 puta. Ipak, priznaju da i među našim voćarima ima onih kojima zdravlje kupaca nije prioritet.

“Evropska integralna proizvodnja podrazumijeva 18 prskanja, a vi to na kraju jedete. A svaki preparat je otrov treće kategorije. Što se tiče naših proizvođača, ima i njih koji koriste te preparate više nego što bi trebalo”, priznaje Nenad Živanović, predsjednik Udruženja “Fructus”.

Slično upozorenje imaju i povrtari, koji naglašavaju da bi posebno trebalo da pazimo kada kupujemo rane plodove.

“Proizvođač sam povrća i znam da je rani paradajz, da bi sazrio, prskan. Dakle, tretiran je hemikalijama da bi dobio dobro crvenilo, da bi privukao ljude da ga kupe. Kada je u pitanju paradajz koji je dospio u avgustu, nema potrebe da se plašite. Isto je i sa voćem – ono se tretira radi opstanka”, naglašava Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije.

Kaže da je pravilo da se nakon prskanja voće, odnosno povrće ne smije brati 15 dana, ili više.

“Ali sada imate slučajeve da popršću danas, a sutra ga već beru. Zato morate dobro da operete voće. Međutim, ako je tretirano unutra, radi zrenja, ne pomaže ni pranje”, naglašava Maletić.

Ljekari takođe pozivaju građane na oprez, jer nisu rijetki slučajevi da im se zbog voća i povrća obraćaju.

“U posljednjih mjesec do mjesec i po imamo povećan broj pacijenata sa tegobama koje mogu da se povežu sa konzumacijom voća i povrća. Najčešće je to prisutno kod djece, te kod starijih osoba”, ističe Slobodan Ilišković, ljekar Doma zdravlja Prnjavor.

On ističe da je naučno dokazano da pesticidi mogu znatno i trajno da ugroze zdravlje ljudi.

“Savjet je ljudima da što bolje peru voće i povrće, te da, ako su u mogućnosti, koriste domaće”, istakao je Ilišković.

Sa druge strane, u Agenciji za bezbjednost hrane BiH ističu da je, prema podacima o izvršenim laboratorijskim analizama koje Agenciji u svrhu procjene rizika dostavljaju laboratorije, u prošloj godini urađeno ukupno 1.589 analiza povrća, te 1.468 analiza voća.

“Kada je povrće u pitanju, 15 uzoraka nije odgovaralo važećim propisima u BiH, a što se voća tiče, u skladu sa važećim propisima nije bilo 19 uzoraka. Najčešći uzrok zdravstvene neispravnosti voća i povrća bio je u oblasti mikrobioloških i ostalih analiza”, navode u Agenciji za bezbjednost hrane BiH, iz koje tvrde da, kada je u pitanju prisustvo pesticida, prošle godine nije bilo neodgovarajućih uzoraka.

Nezavisne novine

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close