Delegacija EU u BiH očekuje da Parlament usvoji izmjene Zakona o JMBG-u

Neusvajanje zakona o matičnom broju bio je povod za građanske proteste, nakon čega je Vijeće ministara BiH usvojilo Prijedlog izmjena i dopuna Zakona, po kojem su registracijska područja prilagođena teritorijalnoj organizaciji BiH.

Delegacija Evropske unije u Sarajevu očekuje da Parlament Bosne i Hercegovine usvoji Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o jedinstvenom matičnom broju, sprovodeći odluku Ustavnog suda BiH iz 2011. godine – izjavio je za Fenu glasnogovornik Delegacije Evropske unije u BiH/Ureda specijalnog predstavnika Andy McGuffie. “Izdavanje jedinstvenih matičnih brojeva novorođenčadima i naturalizovanim građanima širom centralizovanog sistema u zemlji osnovno je ljudsko pravo koje mora biti garantovano”, poručuje McGuffie. Neusjavanje zakona o matičnom broju bio je povod za građanske proteste, nakon čega je Vijeće ministara BiH usvojilo Prijedlog izmjena i dopuna Zakona, po kojem su registracijska područja prilagođena teritorijalnoj organizaciji BiH.

Ove izmjene su usvojene na Predstavničkom domu, ali ne i na Domu naroda, na kojem je Klub Bošnjaka proglasio povredu vitalnog nacionalnog interesa.

Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close