Ostali sportoviSport

Larisa Cerić: Nakon godine iz snova želim u Tokiju osvojiti prvu olimpijsku medalju za BiH

Piše: N. Kustura/Klix.ba

U najjačoj svjetskoj konkurenciji Cerić je zabilježila četiri pobjede u pet borbi uz poraz od kasnije svjetske prvakinje Japanke Sarah Asahina, za koju je u razgovoru za portal Klix.ba rekla kako je i dalje nepremostiva prepreka.

“U ovom trenutku mislim da nije moglo bolje. Japanka je za mene još uvijek velika prepreka, ali nadam se da ću u narednom periodu u saradnji s trenerom i selektorom Branom Crnogorcem raditi malo više na taktici kako bih je mogla pobijediti. Nadam se da će taj trijumf doći u narednom periodu, a velika mi je želja da se to dogodi na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. godine”, rekla nam je Larisa, koja je, uz bronzu atletičara Amela Tuke na 800 metara sa Svjetskog prvenstva 2015. godine, ostvarila jedan od najvećih uspjeha u historiji samostalne Bosne i Hercegovine.

Prvakinja iz Japana ima nevjerovatnu eksplozivnost

U taboru bh. džudistice vrlo dobro znaju koje su prednosti i mane japanske prvakinje.

“Dosta je teža od mene, ali je i dalje eksplozivna. Ne predstavlja mi problem ako je protivnica teža, ali eksplozivnost Asahine je izuzetna. Međutim, ja nikad ne odustajem i nadam se da ću uspjeti nadmašiti u narednom periodu. Vrijedi istaći i drugu finalisticu Idalys Ortiz s Kube, koja iza sebe ima izuzetne rezultate”, kazala je.

Cerić nam je potom pojasnila i koliko težina utječe na njene rezultate u borbama i na takmičenjima.

Cerić: U Riju sam bila mlada i neiskusna (Foto: I.Š./Klix.ba)

Cerić: U Riju sam bila mlada i neiskusna (Foto: I.Š./Klix.ba)

“Definitivno moram poraditi na taktici, jer je moja trenutna težina optimalna i ne smijem se više udebljati. Osjećam se loše s većom težinom. Imam neku standardnu težinu i trenutno se osjećam dobro. Niti mogu smršati niti debljati se jer je ovo kilaža koja mi odgovara. Biti treći na svijetu na svijetu sigurno nije mala stvar, a prije duela s Japankom imala sam dvije jake borbe pa na kraju mogu više nego zadovoljna rezultatom na Svjetskom prvenstvu s kojim sam zaokružila godinu iz snova za mene”, istakla je Cerić te se osvrnula na svoje ciljeve.

“Na osnovu posljednjih rezultata s optimizmom gledam na naredni period. Potrebno je da još više radim i treniram kako bih ostvarila svoje ciljeve, a to su da budem evropska i svjetska prvakinja te da na kraju pokušam Bosni i Hercegovini donijeti medalju s olimpijskih igara. Ja ne odustajem od tog cilja”, kategorična je.

Larisa ističe kako su posljednji rezultati samo odskočna daska za Igre u Tokiju.

“Sve su to vrhunski rezultati, ali jedina medalja koja mi nedostaje i koju bih voljela imati je ona s olimpijskih igara. U Riju sam bila mlada i neiskusna te nisam imala ovoliko dobrih rezultata iza sebe. Ipak, nadam se da sve to u Tokiju mogu ispraviti. To bi bila kruna moje karijere pa mogu reći da je moj kompletan rad i cilj usmjeren ka Tokiju”, rekla je Larisa.

Bila sam u teškom stanju nakon Igara u Riju

Uspješna džudistkinja nam je kazala kako ne bi ništa mijenjala u svojoj karijeri da je to u mogućnosti uraditi.

“Bilo je nekih loših rezultata i povreda, ali sve je to sastavni dio karijere. U životu imaš uspone i padove. Bila sam u teškom stanju nakon Igara u Riju. Uzela sam pauzu, sabrala se i evo hvala Bogu postižem izvanredne rezultate u posljednje dvije godine. Sve sam usmjerila ka Tokiju. Isto tako dobro znam da i tamo mogu izgubiti u prvom kolu, ali i osvojiti zlato. Ipak, sada imam veće iskustvo i bolje rezultate u odnosu na period uoči Rija. Svi okupljeni oko mene imaju isti cilj, a medalja s igara bi bila dobra za afirmaciju sporta i džuda u BiH”, objašnjava nam Larisa.

Kao nove nade bh. džuda ističe Aleksandru Samaradžić i Haruna Sadikovića.

Cerić: Na takmičenja uglavnom putujemo bez trenera (Foto: I.Š./Klix.ba)

Cerić: Na takmičenja uglavnom putujemo bez trenera (Foto: I.Š./Klix.ba)

“Aleksandra je nažalost povrijeđena tokom cijele 2018. godine pa su izostali vrhunski rezultati. Ipak, sigurna sam da će se sljedeće godine vratiti bolja i da će postići dobre rezultate. Ona već ima medalju s olimpijskih igara za mlade i brojne druge uspjehe. Kod nas u džudu to ide postepeno. Mora se proći kroz sve kategorije. Trenutno sam jedino ja u reprezentaciji senior, dok su ostali svi mlađi. Nadam se da će u narednom periodu svi oni uspjeti napraviti dobre karijere”, rekla je Larisa pa se pred kraj razgovora osvrnula na uvjete za rad bh. sportista.

“Džudo nije toliko popularan sport da bi ljudi ulagali u njega. Najveću podršku imamo od ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu s Mirvadom Kurićem. Oni su tu uvijek za nas. Donekle nas podržava i federalno ministarstvo, što nije situacija s državnim nivoom. Loša je finansijska situacija u kompletnom sportu u BiH pa tako i kod nas. Mi moramo ići na svako takmičenje kako bi skupljali bodove i osigurali plasman na velika takmičenja i olimpijske igre. U većini slučajeva na takmičenja idemo bez trenera upravo zbog nedostatka novca. Kada smo u dilemi da li da putujem s trenerom na jedno ili sama na dva takmičenja, odlučimo se za drugu varijantu. To je samo jedan od primjera problema s kojima se susrećemo”, pojasnila nam je Larisa.

Za sjajna postignuća u pojedinačnoj kategoriji na svjetskoj sceni Larisa konstantno trenira dva puta dnevno, zbog čega, kako kaže nema priliku pratiti ostale sportove. Međutim, kao hobi ističe šetanje po planinama, a nedavno se popela na vrh Trebevića. Njeni navijači, porodica, prijatelji, treneri i timske kolege se nadaju da će je na vrhu vidjeti i u Tokiju 2020. godine.

Klix
Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close