PolitikaSvijet

Niall Ferguson: EU će se urušiti u roku od deset godina

Vodeći britanski povjesničar tvrdi da je Europska unija tako slabo pripremljena za izazove modernog svijeta da ne može preživjeti sljedećih deset godina.

Britanski povjesničar i politički komentator Niall Ferguson za Europsku uniju vidi apokaliptičku budućnost, koja sliči onoj kakvu je prošlo Sveto Rimsko Carstvo. Analizirao je kako se Europska unija dosad suočavala s kriznim situacijama i gleda na one koji tek dolaze.

Analizirajući prošlost i vjerojatnu budućnost, Niall Ferguson predviđa da se EU uskoro može raspasti zbog nadolazećih kriza.

“Bruxelles bi mogao preživjeti najviše tijekom sljedećih 10 godina”, vjeruje povjesničar, te tvrdi da će se u tom razdoblju odlučiti budućnost EU.

Prema njegovoj analizi, Europa je previše bolesna i ne priprema za buduće izazove kako bi preživjela.

“EU je najslabija od velikih sila. Blok se suočava s unutarnjim i vanjskim problemima. S jedne strane je EU između carstva Donalda Trumpa, Sjedinjenih Država, a na drugoj je pritišće Narodna Republika Kina. Ovo su dvije svjetske sile koje su previše jake da bi se Bruxelles mogao natjecati s njima”, tvrdi Ferguson.

S druge strane, EU se suočava s unutarnjim borbama i valom “populističkih” pokreta koji preuzimaju vlast u sve više europskih zemalja. Ferguson je naglasio kako uspon populizma znači gubitak moći tradicionalnih stranaka koje su u prošlosti podupirale EU.

Međutim, upravo je politika usmjerena protiv interesa europskih naroda i stvorila birokratsku elitu u Bruxellesu, koja će biti odgovorna za sve što se bude dogodilo.

Kako te vodeće stranke, uglavnom konzervativci, socijaldemokrati i liberali,  izgube većinu u svojim nacionalnim parlamentima, Bruxelles će izgubiti svu podršku.

Povjesničar, koji trenutno predaje na Sveučilištu Stanford u Sjedinjenim Državama, rekao je: “Na neki način, EU me podsjeća na staro Sveto Rimsko Carstvo. Ovo nije konstrukt za XXI stoljeće.”

No, kazao je kako neće biti izgubljeno sve što je stvorila EU, čak i ako se raspadne. Profesor Ferguson je rekao: “Lako je moguće da će euro nadživjeti EU”.

Jedan od razloga za uvjerenje da će eurozona preživjeti jest da je napuštanje europske monetarne zajednice riskantnije nego napuštanje same EU kao političke unije. Raspad monetarne unije može dovesti do puno većih rizika.

Na primjer, Ferguson vjeruje da su prijetnje talijanske vlade da će napustiti eurozonu tek blef.

“Ako bi se Italija danas oprostila od eura, štediše bi izgubile mnogo novaca, pa tako i mnogi od onih koji su glasali za Ligu i Pokret 5 zvijezda. Ironija je da je lakše napustiti EU nego izaći iz eurozone”, zaključuje Niall Ferguson.

Express

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close