Krajina: Razmišljamo o planu ‘B’ za punjenje budžeta

U Vladi Federacije Bosne i Hercegovine intenzivno se razmišlja o alternativnim mogućnostima, “planu B”, vezano za punjenje budžeta, u situaciji kad je neizvjesno doznačavanje naredne tranše novca entitetima na osnovu stand-by aranžmana koji država ima s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

To je Agenciji Fena izjavio danas federalni ministar finansija Ante Krajina.

Alternativni plan bi značio određeno kašnjenje isplata budžetskim korisnicima. Ministar ne može procjenjivati koliko bi vremena kasnile isplate, ali dodaje da bi cijela situacija mogla izroditi određene probleme vezane za budžetsku likvidnost jer je za ovu godinu planirano doznačavanje Federaciji FBiH 299 miliona KM plus 46 miliona od Svjetske banke a od toga dosad nije dospjela ni marka.

Ministar Krajina ipak dodaje da mogućnost nastavka aranžmana s MMF-om nije isključena ako se za to stvore uvjeti, odnosno ako unutar zemlje budu ispunjeni uvjeti, te napominje da MMF-ova delegacija dolazi u ovom mjesecu. Ne isključuje ni mogućnost uplate dviju tranši zajedno ako u međuvremenu dođe do povoljnijih kretanja u ispunjenju uvjeta.

Neizvjesnost nastavka aranžmana s MMF-om u Bosni i Hercegovine a time i u Federaciji BiH uzrokovalo je u aktuelnoj situaciji to što u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH  nisu blagovremeno usvojene izmjene i dopune državnog zakona o akcizama.

Razmatranje izmjena i dopuna ovog zakona odgođeno je nedavno u Domu naroda jer nije bilo većinske volje delegata za njihovu hitnu parlamentarnu proceduru.

Iz MMF-a su pak poručili da odgađanje  izmjena kojima bi bila harmonizirana stopa akciza na različite duhanske proizvode onemogućava “zaključenje pregleda i samim tim doznačavanja naredne tranše”.

 

(FENA/dh)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close