Kozarić: Cijeli svijet je u tranziciji

Fiskalni troškovi su “kamen oko vrata Bosne i Hercegovine” i ona ne može opstati u ovakvoj strukturi organizacije države, izjavio je danas u Sarajevu glavni urednik časopisa “Ekonomija/Economics” i član Znanstvenog vijeća za ekonomska istraživanja i hrvatsko gospodarstvo Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) dr.sc. Guste Santini.

Kazao je to  na okruglom stolu o temi “Tranzicija u ogledalu svjetske ekonomske krize i ekonomske nauke” koji je organiziran na Ekonomskom univerzitetu u Sarajevu.

Guverner Centralne banke Kemal Kozarić izjavio je da se cijeli svijet nalazi u tranziciji, slažući se sa konstatacijom učesnika da male i otvorene ekonomije, kao što je i bh.,  gube suverenitet, ali i da, nažalost, nema konkretnog recepta za izlazak iz krize zemalja u tranziciji.

Kozarić je, također, kazao da  su kritike iz ekonomske akademske zajednice djelimično opravdane, da je ekonomska kriza postala pojedinačni – osobni,  a ne opći problem, ali upozorio je i na različit odnos prema ekonomiji članova ekonomske akademske zajednice kada uđu u izvršnu vlast.

– Iako je situacija jako teška, ipak mislim da rješenja postoje – kazao je Kozarić.

Naveo je i značaj i ulogu medija koji će kritički pisati o ekonomiji, kao i edukacije i postojanja neovisnog i istraživačkog novinarstva, uz problem transparentnosti i otvorenosti institucija da izađu sa podacima u javnost.

Rečeno je, također, da ekonomije svih malih zemalja u globalnoj ekonomiji gube dio svog suvereniteta, te je navedeno   da su zemlje članice EU uvođenjem eura prenijele dio svog suvereniteta na Evropsku centralnu banku.

Naglašeno je da je jedno od rješenja za uravnoteženje ekonomskog razvoja  to da se zemlje koje imaju suficit obavežu da investiraju u zemlje sa deficitom.

Prof. dr. sc. Dragoljub Stojanov je posebno apostrofirao da je pogrešno tumačenje da nešto što je dobro za jednu multinacionalnu – veliku kompaniju, mora biti istovremeno dobro i za državu iz koje je ta kompanije.

Također je postavio i pitanje ispravnosti obračunavanja robne razmjene u slučaju kada kompanija iz jedne zemlje preseli proizvodnju u drugu zemlju, ističući  da se izvoz iz te zemlje prisvaja i knjiži u njenu vanjskotrgovinsku bilansu, kao njen, a ne kao iz matične zemlje kompanije.

Okrugli sto “Tranzicija u ogledalu svjetske ekonomske krize i ekonomske nauke organiziran je u sklopu promocije knjige „Ekonomska kriza i kriza ekonomske znanosti”, autora prof. dr. sc. Dragoljuba Stojanova, uz prisustvo predstavnika akademske zajednice, institucija, nevladinih organizacija i medija.

Moderatori okruglog stola bili su dekan i profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu prof.dr. Željko Šain i prof. dr. Fikret Čaušević.

Oslobođenje

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close