Hranu provjeravamo po receptu iz 70-tih

Bh. stručnjaci još rade po procedurama iz bivše Jugoslavije, koje datiraju iz ‘70-ih i ‘80-ih godina, što nije u skladu s novim standardima EU, rekao je veleposlanik Češke u BiH rekavši da je prilikom obilaska laboratorija ostao iznenađen tom spoznajom.

-Češka Republika već dvije godine u BiH pruža pomoć u provedbi sustava sigurnosti hrane usklađenih sa zahtjevima EU. Za to vrijeme češki stručnjaci su se uvjerili da laboratorije za kontrolu hrane u BiH posjeduju dobru tehničku opremu, ali da metode rada nisu usklađene sa standardima EU, odnosno da bh. stručnjaci rade po procedurama još iz ‘70-ih godina prošlog stoljeća – rekao je u intervjuu za Agenciju FENA veleposlanik Češke u BiH Tomáš Szunyog.

U procesu EU integracija BiH mora uskladiti sustav sigurnosti hrane da bi zadovoljila standarde Europske unije.

Iz toga razloga krajem prošle godine veleposlanstva Češke, SAD-a i Švedske u Sarajevu započele su zajednički projekt “Jačanje kapaciteta veterinarskih laboratorija i veterinarskih inspekcija u BiH” zbog ispunjavanja standarda EU.

To podrazumijeva da se u četiri laboratorije u BiH, Federalni agromediteranski zavod u Mostaru, Veterinarski Institut RS “Dr. Vaso Butozan”, Veterinarski fakultet u Sarajevu i KJP Veterinarska stanica Sarajevo, provodi nacionalni monitoring rezidua u mliječnim proizvodima.

– U okviru toga češki stručnjaci su već obišli ove četiri laboratorije, gdje su se uvjerili da posjeduju dobru tehničku opremu, koja je nova, odnosno da u BiH postoji infrastruktura za provedbu kontrole kvaliteta hrane. Međutim, pri toj kontroli uočeno je da nedostaje obuka kadra, koja mora biti također usklađena s EU standardima- kaže češki veleposlanik.

Zbog toga su češki stručnjaci odmah pokrenuli edukaciju bh. osoblja koje trenutno radi na kontroli hrane u BiH.

– Tako smo organizirali da osoblje iz četiriju bh. laboratorija završi obuke u Državnom veterinarskom institutu u Pragu. Kada su ušli u te laboratorije rekli su da ne znaju ništa, ali nakon edukacija, u BiH su se vratili sa znanjem, koje im je nedostajalo – istaknuo je veleposlanik Szunyog.

Neke od tih procedura, naglašava, jesu analize prilikom kontrole mlijeka, koje trebaju otkriti posebne sastojke – otrove u mlijeku.

Navodeći da u BiH ima više od 40 laboratorija, ističe, da je to za područje naše zemlje vrlo puno.

– Mali broj njih je certificirano po standardima EU, dok ostali rade po metodama iz bivšeg sustava Jugoslavije. Po tome se vidi da BiH ima kapacitete i infrastrukturu da bi ispunila zahtjeve EU, ali to nije sve povezano. Nije uveden logični sustav prema kojem se zna tko je odgovoran za kontrolu hrane, koje su to procedure koje se moraju poštovati, smatra Szunyog.

Odgovarajući na upit kada bi BiH realno mogla uskladiti sustav sigurnosti hrane s EU standardima, te ispuniti zahtjeve za izvoz proizvoda životinjskog porijekla u EU, veleposlanik Szunyog kaže da to sigurno neće biti moguće do ulaska Hrvatske u EU.

– Trenutno češki stručnjaci rade pet od 200 stvari koje treba ispuniti za to. Tako da još ima puno rada. Prvenstveno je kasno usklađena legislativa i higijenski paket, a samo apliciranje standarda je duži proces koji može potrajati nekoliko mjeseci pa čak i godina, objasnio je češki veleposlanik.

Zbog toga je mišljenja da će samo pojedine procedure u vezi sa sustavom sigurnosti hrane biti ispunjene do 1. srpnja, dodajući da su certifikacija, odnosno pravila za laboratorije koje dolaze iz Europske unije veoma stroga.

Najveći problem za sada je, smatra, saznati tko upravlja svim laboratorijama u BiH i naći način da se one uvežu kako bi se uspostavile iste metode rada u svakoj od laboratorija u BiH.

– Tko jamči da laboratorij u Mostaru radi isto kao laboratorij u Sarajevu ili u Banja Luci. S obzirom na to da Europska unija radi s državom, onda netko na državnoj razini mora jamčiti da je naprimjer mlijeko i sir koje se izvozi na europsko tržište za 500 milijuna ljudi ispravno. Dakle, nije problem da mislimo da je hrana loša u BiH, već jamstva izvoznih proizvoda – zaključio je Szunyog.

bitno.ba
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close