EU: Postignut dogovor o snažnijoj budžetskoj disciplini

Zemlje članice Evropske unije i Evropski parlament postigle su politički dogovor o dvije uredbe, kojim se snažno povećava uloga Evropske komisije u nadzoru donošenja nacionalnih budžeta država članica eurozone.

“Napravili smo snažan iskorak koji će omogućiti dalje jačanje ekonomskog upravljanja u eurozoni”, rekao je komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren, prenosi SEEbiz.

EK je te dvije uredbe predložila u novembru 2011, a ministri finansija zemalja EU postigli su dogovor o njima u februaru prošle godine. Nakon toga počeli su pregovori s Evropskim parlamentom, koji su trajali godinu zbog insistiranja parlamentaraca da se uspostavi fond za otkup duga, što se smatra prvim korakom prema uvođenju zajedničkih evropskih obveznica, čemu se protivi Njemačka.

Dogovoreno je da se prvom uredbom poveća uloga EK u nadzoru donošenja nacionalnih budžeta, posebno onih zemalja protiv kojih je pokrenut postupak zbog pretjeranog budžetskog deficita. Uredba predviđa da svaka članica eurozone predstavi predlog budžeta Savjetu EU i Evropskoj komisiji, koja će o njemu dati mišljenje i po potrebi tražiti promjene.

Predviđeno je i da se druga uredba odnosi na nadzor nad članicama eurozone u finansijskim poteškoćama ili onima koje su tražile pomoć. U vezi sa zahtjevom parlamenta da se uspostavi fond za otkup duga, postignut je kompromis koji predviđa da EK oformi stručnu grupu koja će detaljno analizirati sve implikacije takvog poteza i o tome podnijeti izvještaj do marta sljedeće godine.

Nakon političkog dogovora, oba zakonska teksta treba da odobri Evropski parlament na plenarnoj sjednici sljedećeg mjeseca. To znači da će dvije uredbe biti na snazi već za budžetski ciklus naredne godine.

RSE

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close