BiH ima ogroman potencijal za proizvodnju ljekovitog bilja

BiH ima potencijal da proizvodi ljekovito bilje čiji izvoz u posljednje tri godine prelazi 20 miliona KM godišnje, kažu u Spoljnotrgovinskoj komori BiH. Direktor Sektora privrede u STK BiH Zdravko Marinković rekao je da se najviše izvoze gljive i šumski plodovi.

“Izvoz ljekovitog bilja u posljednje tri godine kreće se od 20 do 22 miliona KM godišnje. Najzastupljenije su gljive koje konstantno bilježe oko 15 miliona KM izvoza i šumski plodovi, čiji je izvoz prošle godine smanjen zbog vremenskih uslova”, pojašnjava Marinković.

U odnosu na 2011. godinu, za 80 odsto je porastao izvoz eteričnih ulja, što pokazuje da se u BiH polako počinje i prerađivati ljekovito bilje.

On je istakao da vlasti u BiH u prethodnom periodu nisu značajno subvencionisale i podsticale ovu oblast tako da je sve što je urađeno produkt samih privrednika.

“Ukoliko želimo da ovu granu privrede podignemo na viši nivo, onda BiH, entitetska ministarstava i vlade treba da prepoznaju mogućnosti ovog sektora i ulažu u njega”, dodao je Marinković.

Potencijali BiH za proizvodnju ljekovitog bilja predstavljeni su u Katalogu ljekovitog bilja i šumskih plodova 2013. godine. Ovaj katalog promovisan je i na sajmu organske hrane u Nirnbergu u Njemačkoj.

Marinković je istakao da su u katalogu predstavljeni proizvodni programi 25 kompanija iz oblasti proizvodnje i prerade ljekovitog bilja i šumskih plodova.

Katalog je izrađen u saradnji sa USAID/SIDA – farma projektom.

Marinković se nada da će ova publikacija dodatno doprinijeti i razvoju ove grane privrede i njenoj promociji u svijetu jer je proizvodnja ljekovitog bilja 100 odsto izvozna grana.

Prema njegovim riječima, značajnom broju stanovništva u BiH proizvodnja ljekovitog bilja može biti neka vrsta dodatnog ili osnovnog izvora prihoda. “Imamo i zemljište i prirodne uslove da sakupljamo plodove, sistematizujemo, otkupljujemo i izvozimo”, ističe Marinković.

Jedan broj kompanija koje se bave ovom granom privrede imaju certifikate i mogu izvoziti u EU, pa ulazak Hrvatske u Uniju neće utjecati na izvoz ljekovitog bilja.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close