Korupcija u FIFA-i odnijela Sony-jeve milione, novi sponzor Samsung?

Korupcijski skandal krovne nogometne organizacije je dobio prve stvarne posljedice. Sony, desetogodišnji sponzor Svjetskog kupa, to više neće biti.

FIFA je ostala bez značajnog sponzora, što je za njenog predsjednika novi u nizu problema ove godine.

Berzni portal Nikkei izvještava da je razlog za prestanak ugovora o sponzorstvu zabrinutost zbog porasta troškova koje bi Sony-ju donio nastavak sponzorstva. A teško je bez sumnje vjerovati u slučajnost da se to dogodilo u vrijeme kada je javnost saznala za dugo očekivani izvještaj o postupcima koji se odnose na dodjelu organizacija nogometnog Svjetskog kupa u Rusiji i Kataru.

Čak i oni koji su odgovorni u istraživanju nisu zadovoljni izvještajem jer je označen za “nepotpun i pun grešaka”, kako navodi Independent pa su od švicarskog pravosuđa zatražili pokretanje krivične istrage.

Prema procjenama Nikkeia vrijednost Sony-jevog sponzorstva je oko 222 miliona €, a ova japanska firma je bila ključni predstavnik područja “digitalnog života” u sponzorskom ekosistemu. Na Internetu se u međuvremenu čuju glasine da će Sony-jevu ulogu preuzeti Samsung.

Indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close