Kvalitet zraka u FBiH: Očekuje se pad koncentracija zagađujućih materija

Stanje kvalitete zraka u Federaciji BiH i dalje je u skladu s općim meteorološkim uslovima, u skladu s kojim nestabilno stanje atmosfere ne dozvoljava daljnje nagomilavanje zagađujućih materija.

Istovremeno, pored kontinuiranih izvora zagađenja i grijna sezona uzima maha te se u sudjelovanju s najvećim industrijskim i mobilnim izvorima zagađenja očituju i relativno visoke vrijednosti pojedinih materija u zraku, saopćeno je iz Sektora životne sredine Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Ističe se da to atmosfersko stanje više pogoduje južnim dijelovima zemlje, te da je u Sarajevu samo tokom noći stabilizirana atmosfera s nagomilavanjem lebdećih čestica koje prelaze granične vrijednosti na mjernim mjestima.

U Zenici trenutna vremenska situacija i pogoduje i škodi, jer upravo u tom dijelu sarajevsko-zeničke kotline dolazi do sukobljavanja južnog i sjevernog strujanja te do suzbijanja zraka na prostor Zenice.

Međutim, jačanjem južnog strujanja očekuje se i pad koncentracija zagađujućih materija, što je slučaj već jutros.

U Tuzli je stanje kvaliteta zraka kao i prethodnih dana, gdje prekoračenje srednje dnevne koncentracije sumpordioksida i visoke vrijednosti lebdećih čestica iznosi PM2,5 u centru grada.

U Lukavcu je slično kao i u Tuzli kada je riječ o dozvoljenim koncentracijama sumpordioksida.

U naredna tri dana ne očekuju se veće koncentracije od jučerašnjih, s tim da u noćnim i ranim jutarnjim satima može dolaziti do pojave smoga, odnosno magle koje će sadržavati visoke koncentracije zagađujućih materija. Vjetar i kiša pomažu ublažavanju stanja kvaliteta zraka, zaključuje se u izvještaju.

| Fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close