BiHPolitika

Ko sve želi zamijeniti Bakira Izetbegovića

Smatramo da građani trebaju znati šta su alternative vladajućim politikama, kaže Jerlagić, dok Lazović ističe da prvi nominirani na kraju otpadnu

Iako je do općih izbora ostalo godinu i po, u bosanskohercegovačkim političkim krugovima već se špekuliše o imenima kandidata za najviše funkcije. Posebno bi neizvjesna utrka mogla biti za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Prošle sedmice Glavni odbor Stranke za BiH potvrdio je kandidaturu Amera Jerlagića za to mjesto, a kandidaturu je najavio i lider SBB-a Fahrudin Radončić. Ko će biti kandidat SDA za ovu poziciju još nije potvrđeno. Nezvanično se spominje predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Puno autogolova

Potpredsjednik stranke Šefik Džaferović kazao je ranije za Oslobođenje da će SDA kao najjača bh. politička stranka imati svog kandidata.

– Ko će to biti, u ovom trenutku nije poznato, jer postupak kandidiranja kroz organe stranke nije proveden. To ćemo raditi kada za to dođe vrijeme, rekao je Džaferović.

– Stranka za BiH je prvo na Predsjedništvu, a potom i na Glavnom odboru potvrdila moju kandidaturu za člana Predsjedništva iz reda bošnjačkog naroda. Razlog za tako nešto je jedno opšte stanje u društvu. Evo, ovi koji vladaju kažu da je status quo do oktobra 2018. godine, da nemaju apsolutno nikakvo rješenje. Oni sami za sebe kažu da su partneri iz nužde, ja ih citiram, prema tome smatrali smo da građani već danas, 500 dana prije izbora, treba da znaju šta su alternative vladajućim politikama – ove koje nas vraćaju u ‘90-te godine. Smatramo da ovo nije rano, da trebamo doći do svih građana BiH i da praktično na vrijeme znaju ko je alternativa, kazao je za Oslobođenje Jerlagić.

Jerlagić: Nemaju apsolutno nikakvo rješenje  - Ko sve želi zamijeniti Bakira Izetbegovića
Jerlagić: Nemaju apsolutno nikakvo rješenje

Podsjetimo, na općim izborima održanim 2014. najviše kandidata bilo je za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Ukupno deset – šest stranačkih i četiri nezavisna. Upitan koliko takvo “cijepanje” može pomoći vladajućoj SDA, Jerlagić odgovara “da je prije svega SDA u ovom mandatu sama sebe urušila”.

– Sve što se dešava oko SDA, oko njenog lidera, člana Predsjedništva BiH, puno je autogolova… Tako da oni svima nama daju samo na neki način dodatnu energiju, da ta smjena i alternativa moraju doći. Alternativa nisu ni partije lijevo orijentisane. Imale su priliku da nešto naprave. Nažalost, pravile su samo sebi i za svoj džep, tako da nije to istinska ljevica. Prošlogodišnji izbori sa velikim brojem pobjeda nezavisnih kandidata za načelnike općina su pokazali da su građani uvidjeli da od ove retorike, od ovakve isprane priče i guranja BiH svakim danom dva koraka nazad, a jedan naprijed kroz tobože neke reformske podsjetnike, nema ništa. Mislim da su to građani prepoznali i da zaista moramo tražiti alternativu u neokaljanim ljudima, koji su obrazovani, a ne koji su kupili diplome i da je to put i način bježanja iz ove teške krize koju živi BiH, kaže Jerlagić.

O eventualnim kandidatima SDP-a za predstojeće izbore za Predsjedništvo BiH, prema riječima potpredsjednika SDP-a Mire Lazovića, na Predsjedništvu partije nije bilo razgovora.

Lazović: Dogovoriti zajedničkog kandidata - Ko sve želi zamijeniti Bakira Izetbegovića
Lazović: Dogovoriti zajedničkog kandidata

– Dakle, da li će to biti kandidat SDP-a ili možda zajednički kandidat građanskog bloka, ostaje da se vidi. Mislim i da je malo rano da se, godinu i po pred izbore, izbacuju imena kandidata, jer obično se desi da oni koji prvi budu nominirani kao kandidati u konačnici “otpadnu”, kaže Lazović.

Smatra da u mnoštvu kandidata “SDA ima prednost, jer će se glasovi za bošnjačke kandidate raspršiti između ostalih, koji se kandiduju za to mjesto”.

Kandidat načelnika

– A kandidat SDA, kao još jake stranke, skupiće u takvoj situaciji očito i najviše glasova. Da li će to biti dovoljno za pobjedu, ostaje da se vidi. Zbog toga smatram da će morati, ukoliko se želi pobijediti kandidat SDA, građanski blok i možda još neke druge stranke sjesti i favorizirati onog kandidata bošnjačke nacionalnosti za kojeg se smatra da može pobijediti kandidata SDA. U svakom slučaju, do sada su se kandidirali predsjednik SBiH Amer Jerlagić, a gospodin Fahrudin Radončić (SBB) je najavio kandidaturu. Iz medija se može spoznati i da će blok nezavisnih načelnika imati svog bošnjačkog kandidata za člana Predsjedništva. Tako da će biti dosta interesantno. Ali, apeliram da građanski blok sjedne i da dogovori zajedničkog kandidata, naglašava Lazović.

Da bi i nezavisni načelnici i gradonačelnici mogli imati svog kandidata na predstojećim izborima, nagovijestio je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović gostujući u emisiji “Pošteno” na FTV-u.

– Moj favorit za člana Predsjedništva ispred bošnjačkog naroda će biti gospodin Šepić (Senad, op. a), kazao je Kasumović.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close