BiHPolitika

Još traju obračuni u SDA: Uklanjanjem Šepića završava se čistka „neposlušnih“!

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije imenovalo je novi Upravni odbor Političke akademije SDA u sastavu: predsjednik prof.dr. Dževad Hodžić, članovi prof.dr. Senadin Lavić, prof.dr. Enver Halilović, prof.dr. Sabahudin Ekinović, Salmir Kaplan, Asim Kamber i dr.sci. Bisera Turković, što je prošlo neopaženo u javnosti, piše novinska agencija Patria.

No, šta se zaista krije iza smjene postojećeg UO Političke akademije na čijem je čelu bio profesor Nihad Fejzić? Dobri poznavaoci prilika u SDA znaju motive – ukloniti neposlušne, a prije svega odstraniti sa čela Političke akademije „buntovnika“ Senada Šepića, poslanika u Parlamentu BiH, koji je direktor ovog organa stranke.

Iz SDA dato je šturo saopćenje da je članovima UO istekao mandat, ali je jasno da je ovo novi obračun unutar stranke, a krajnji cilj je ušutkati Šepića u njegovim namjerama da zajedno s još nekoliko članova Šemsudinom Mehmedovićem, Salkom Sokolovićem i Sadikom Ahmetovićem vrate ugled SDA i povjerenje glasača.

Skrivena poruka predsjednika SDA Bakira Izetbegovića i njemu odanih kadrova unutar stranke krije se i u činjenici da je u UO imenovan Asim Kamber (kompromitirani kadar za kojeg se vežu brojne afere u Sanskom Mostu), a koji je, slučajno ili ne, na svom blogu danima prije svog imenovanja slao otrovne strelice na račun Šepića. Ubrzo je stigla nagrada i postao je član UO Političke akademije SDA, a pitanje je dana kada će biti pokrenuta Šepićeva smjena.

Izvori Patrije iz SDA otkrivaju da za rad Političke akademije stranka ne izdvaja niti jednu marku, a upravo Šepić i bivši članovi UO zaslužni su za donacije. Raniji saziv UO Šepića je imenovao za direktora 2014. godine te njegov drugi mandat traje do 2018. godine.

Inače, nakon Kongresa SDA koji je održan 26. maja 2015. godine koji je obilježen krađom glasova delegata, a na šta je upozoravao i Šepić sa još nekoliko istaknutih članova SDA počeo je pritisak na njega.

Da za vlastite interese pojedini članovi SDA potiskuju one za opće dobro građana znaju i ptice na grani, a na poštivanje Statuta stranke pozivaju se samo oni koji se usude javno kritikovati krive poteze unutar partije. Interesantno je da se neistomišljenici udaljavaju iz stranke, a visoko kotiraju članovi ogrezli u kriminalu ili pak u protuzakonitim odlukama.

Članovima stranke koji se često pozivaju na moral tako ne smeta činjenica da premijer FBiH Fadil Novalić odnosno njegova kćerka i još nekoliko članova porodice ima zajedničku firmu TMR sa ministrom u Vladi FBiH Nerminom Džindićem. Sukob interesa spominju još samo pojedini mediji. Do danas Novalić niti Džindić nisu makar na papiru napravili otklon od TMR-a.

Očito su i u SDA u ovom slučaju zaboravili na Statut na koji se pozivaju kada se otkaže „poslušnost“ stranci.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close