IntervjuM plusVisoko

Amra Babić o raskolu sa SDA: Kolege me optužuju, a ustvari opisuju sebe…

NAČELNICA VISOKOG ZA DEPO PORTAL

Amra Babić o raskolu sa SDA: Kolege me optužuju, a ustvari opisuju sebe… Ja o sebi govorim svojim radom i rezultatima!

Razgovarala: Maja RUČEVIĆ

O raskolu sa SDA, diskriminisanju ‘pokrivenih’ žena, lošim bh. političarima i kvazi liderima, ali i o fenomenu ‘Bosanskih piramida’, turističkim potencijalima i budućnosti Visokog, Amra Babić govori u intervjuu za DEPO Portal

 

Kada je prije nešto manje od četiri godine, na lokalnim izborima, izabrana za načelnicu Visokog, Amra Babić slovila je za ‘prvu pokrivenu načelnicu’ jedne općine u Evropi. Ona sama, pak, ne voli tu odrednicu i prethodnih godina, kako kaže, trudila se da pokaže da je na mjesto načelnice izabrana zbog svojih profesionalnih kompetencija, a ne zbog hidžaba. Po zanimanju je magistar ekonomije, samostalni računovođa, ovlašteni revizor i sudski vještak finansijske struke

 

Smatra da je u proteklom periodu za Visoko uradila mnogo, od poboljšanja ekonomskog standarda općine i porasta zaposlenosti, do značajnih investicije u gradsku infrastrukturu. No njene stranačke kolege očito nisu tog mišljenja, pa su nedavno uslijedile brojne optužbe za navodnu “autokratiju, nezakonito prisvajanje ovlasti, neracionalno trošenje budžetskih sredstava”, koje je na koncu rezultiralo isključenjem Amre Babić iz SDA zbog kandidovanja za lokalne izbore u oktobru kao nezavisni kandidat, bez konsultacije sa strankom.

 

O raskolu sa SDA, diskriminisanju ‘pokrivenih’ žena, lošim bh. političarima i kvazi liderima, ali i o fenomenu ‘Bosanskih piramida’, turističkim potencijalima i budućnosti Visokog, Amra Babić govori u intervjuu za DEPO Portal.

Gospođo Babić, za sebe kažete da ste ‘muslimanka i Evropljanka istovremeno’. Šta podrazumijevate pod tim, ako u obzir uzmemo vrlo podijeljena mišljenja ovdašnje javnosti o tome kako je islam prihvaćen u Evropi?

Ja ne želim da se odreknem niti jednog dijela svog identiteta. Kad kažem da sam Europljanka, onda to podrazumijeva da dijelim sve europske vrijednosti, ali istovremeno ja sam muslimanka i mislim da je to dvoje kompatibilno i spojivo. Možda je to odgovor na određene predrasude koje neke EU zemlje i njihovi stanovnici imaju o muslimanima.

Kao prva načelnica (u trenutku kada ste izabrani) jedne općine u Evropi koja nosi hidžab, privukli ste veliku pažnju javnosti. Kako generalno gledate na tu često javno provučenu rečenicu ‘prva pokrivena žena načelnica’?

Smeta mi ako to „prva pokrivena načelnica“ zvuči kao da sam jedino to i kao da je to moja jedina osobenost i kompetencija. Ali čast mi je ako ta ista rečenica zvuči pozitivno i ruši predrasude.

Kakav je vaš stav o javno eksponiranim ženama koje nose maramu; otežava li im to u BiH obavljanje funkcija ili ne?

Nije bitan ni izgled ni spolnost, posebno za obavljanje specifičnih poslova i zadataka, bitne su lične i profesionalne kompetencije. Meni lično hidžab nikad nije bio smetnja i ne mislim da je smetnja za obavljanje neke funkcije.

Ipak, i sama bh. javnost različito tumači i doživljava ‘pokrivene’ žene na visokim javnim funkcijama. Nedavno smo tako svjedočili odluci o ukidanju hidžaba na radnom mjestu koju je donijelo VSTV. Kakav je Vaš stav prema tome?

Nemam riječi! Diskriminacija i ugrožavanje osnovnih ljudskih prava. Posebno sramno, jer se radi o pravosuđu.

Tokom Vašeg mandata sa saradnicima ste, kako tvrdite, za Visoko učinili mnogo. Ipak, sada kada ste se kandidovali kao nezavisni kandidat za lokalne izbore u oktobru, kolege iz SDA su vam odbili podršku te vas optužuju za autokratiju, nezakonito prisvajanje ovlasti, neracionalno trošenje budžetskih sredstava. Kako to komentirate i zašto je došlo do raskola među vama?

Jednostavno, razišli smo se u konceptu vođenja politike, u stavovima, u načinu rada. Kada vas neko optužuje, on često govori tako da u stvari opisuje sebe. Ja nemam namjeru trošiti vrijeme na dokazivanje suprotnog od onog za šta me optužuju. Ja o sebi govorim svojim radom i rezultatima.

Nedavno ste u Crnoj Gori kao predstavnica BiH učestvovali na Konferenciji posvećenoj ženskom preduzetništvu ‘Moć žene’. Kakvo je Vaše lično iskustvo sa tom temom u našoj državi i koliko su ženama generalno otvorena vrata ‘ekonomije i biznisa’? S kojim se preprekama suočavaju? Zašto ih je u bh. političkom životu tako malo? Kako se može stati na kraj prevlasti patrijarhata u BiH?

Moj odgovor je: Samo na jedan način – ekonomskim, obrazovnim i profesionalnim osnaživanjem žena.

U intervjuima koje ste davali za razne medije naglašavate nezadovoljstvo nekompetentnim političarima i ljudima na vlasti te zagovarate znanje, motivaciju i kvalitetan odnos s običnim građanima. Kako vidite sveukupnu današnju bh. političku scenu?

Mislim da je zaista došlo vrijeme da ozbiljne promjene na bh. političkoj sceni. Očekujem ih.

Da li BiH uopće ima lidere koji mogu dovesti do tih promjena i ima li budućnost za zemlju u kojoj većina političara nacionalne i entitetske indentitete izdiže nad interesima malog čovjeka koji jedva preživljava?

Mislim da trenutno nemamo istinske lidere. Kod nas je politika profesija u kojoj se ne napreduje na osnovu kvaliteta i zdrave konkurencije, nego na osnovu poslušnosti i potčinjavanja.

Atrakcija visočkih piramida traje godinama, a Semir Osmanagić ne posustaje u svom istraživanju, iako to mnogi smatraju utopijom ili žargonski rečeno – čistom ublehom. Kakav je Vaš stav prema fenomenu ‘Bosanskih piramida’?

Mislim da nam treba institucionalan pristup ovom pitanju. To podrazumijeva uvođenje “u sistem”. Ubleha ili fenomen, za  turizam oboje znači potencijal.

Međutim, može li Visoko ‘na konto piramida’ zaraditi od turizma?

Mislim da može. Potrebno je samo više “općeg”, a manje “ličnog interesa”. Po meni to je ključ uspjeha uz zajednički angažman svih zainteresovanih. U narednom periodu ovom pitanju ćemo posvetiti puno veću pažnju.

 

Oni mladi koji ne odlaze iz zemlje, uglavnom streme ka Sarajevu, nadajući se boljim uvjetima rada i perspektivi života. Kakve su mogućnosti zapošljavanja mladih u općini Visoko? Koliko su angažirani da doprinesu boljitku društvene zajednice?
Visočani rijetko sele u druge gradove i države, a u Sarajevo idu da se obrazuju, rade, ali žive u Visokom. Dosta je neiskorištenih kapaciteta. Blizina Sarajeva je naša prednost. Mislim da dolaze bolji dani za Visoko.

Vidite li BiH u neko dogledno vrijeme kao punopravnu članicu EU?

Jedini put koji BiH ima je put ka EU. Sigurna sam u to i iskreno priželjkujem da se to desi što prije.

Koje su, po Vašem mišljenju, ključne kočnice naše zemlje na tom putu?

Mišljenja sam da ćemo morati napraviti rez u jednom trenutku i iako možda ne baš ispunjavajući sve uvjete, ući u zajednicu EU naroda. To je interes Europe, a što prije svi shvatimo da je to naš interes, bolje ćemo se spremiti.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close