Jaganjac: Prioriteti saniranje infrastrukturnih objekata u Željeznom Polju i području Nemile

Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasmin Jaganjac i direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak boravili su danas na području Zeničko-dobojskog kantona gdje su se sastali s premijerom ZDK-a Munibom Husejnagićem i predstavnicima Grada Zenica. U ime gradonačelnika sastanku je prisustvovao direktor Zavoda za izgradnju grada Zenice Mirsad Heleg.

Razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima i preduzetim mjerama u realizaciji pomoći Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima u Zeničko-dobojskom kantonu i realizaciji sredstava za saniranje kuća, koja su već doznačena općinama.

Prema programu Upravnog odbora Federalnog fonda, za uništene stambene objekte na području ZDK-a odobreno je milion KM, i u prvoj fazi će biti izgrađeno 28 stambenih objekata za stanovnike čije kuće su stradale u klizištima.

Nadalje, 300 privrednika, koji nisu u sistemu PDV-a, obnovit će svoj obrt sredstvima Fonda u općinama ZDK, po prijedlogu Vlade ovog kantona, jednokratnom pomoći od od 2.000 KM, što je ukupno 600.000 konvertibilnih maraka.

Također, u koordinaciji sa FUCZ, Fond će predložiti Upravnom odboru da, prema ranijoj odluci, što prije, realizira pomoć za obnovu infrastrukture u Željeznom polju i dijelu Nemile, jer ove dvije komunikacije na ovom području koristi svakodnevno oko 12.000 ljudi.

-U saniranju infrastrukturnih objekata u ZDK-u prioriteti su lokaliteti Željeznog Polja i dio područja Nemile, što ne znači da druge lokalitete nećemo uzeti u obzir – kazao je Jaganjac.

Po njegovim riječima, osnovno polazište za određivanje prioriteta je broj od 12.000 ljudi koji koriste ove infrastrukturne objekte.

U Vladi ZDK-a još nije donesena odluka o tome da li će sredstva za gradnju novih kuća biti doznačena krajnjim korisnicima ili će ovaj posao biti ugovoren s izvođačima radova.

www.magazinplus.eu – Vlada F BiH

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close