Poruka Biskupske konferencije BiH u povodu Općih izbora 2014.

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine: kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki i predsjednik BK BiH, mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski, mons. Tomo Vukšić, vojni biskup, mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski, i mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki, uputili su poruku u povodu predstojećih Općih izbora. Poruku prenosimo u cijelosti:

U povodu predstojećih Općih izbora, koji će se održati u nedjelju 12. listopada 2014., upućujemo svim članovima svojih nad/biskupijskih zajednica u zemlji i inozemstvu pastirski poziv i poticaj na izlazak na izbore. Aktivno sudjelovanje na izborima jedno je od temeljnih građanskih prava, ali i dužnosti svakoga punoljetnog građanina jedne zemlje s demokratskim uređenjem. Katolici, koji imaju pravo glasa u BiH, moralno su dužni svojim aktivnim sudjelovanjem, po svojoj savjesti, na izborima izravno pozitivno pridonositi boljoj i sigurnijoj budućnosti, svojoj, svoje djece i cjelokupnog pučanstva ove zemlje koju nam je svima svevišnji Bog dao na brigu i uređenje.

Osim što vas potičemo da svakako iziđete na izbore i tako ispunite svoju građansku i moralnu obvezu, želimo vas podsjetiti da, u duhu nauka Katoličke Crkve, trebate voditi računa kojim kandidatima za odgovorne političke službe trebate dati svoj glas. U vrijeme predizborne kampanje i vi ste dužni temeljito se informirati, što su pojedine političke stranke i njihovi predstavnici za hrvatski narod, ali i za sve žitelje ove zemlje, do sada činili, što čine i nude kao izlazak ove zemlje iz neprihvatljiva stanja beznađa. Za opstanak hrvatskoga naroda je neprihvatljiva i opasna sve bezočnije očitovana nakana da ga se ukloni sa realne političke scene. Koliko je to štetno, i za ovo društvo u cjelini, pokazao je i zadnji četverogodišnji politički i privredni hod ne u prazno nego i unatrag. Zato su vrlo važne ljudske kvalitete i stručne sposobnosti te vjerodostojnost kandidata koji očekuju vaš glas, jer samo moralni, pravedni, sposobni i dosljedni političari mogu pomoći da hrvatski narod u svojim pravima i obvezama bude izjednačen s druga dva naroda a i, time, svi građani ove zemlje ravnopravni.

Temeljni kriteriji po kojima katolički glasači trebaju birati svoje političke predstavnike u našoj zemlji jesu:

– obrana i zaštita svetosti svakoga ljudskog života i ljudskog dostojanstva od prirodna začeća do prirodne smrti bez obzira na nacionalnu, vjersku i bilo koju drugu pripadnost;
– zalaganje za opće dobro kao mjerilo i cilj uređena, zdrava i napredna društva;
– zalaganje za slobodu savjesti, slobodu vjerskog i kulturnog opredjeljenja i obrazovanja;
– zalaganje za pravo na svoj zavičaj, dom, na vlastiti identitet, na rad i zasluženu plaću;
– zalaganje za socijalnu pravdu, za odlučnu borbu protiv korupcije i svih drugih manipulacija i izrabljivanja;
– zalaganje za ukidanje potpirivanja mržnje i isključivosti te za promicanje istine, pravde, opraštanja i pomirenja među svim žiteljima zemlje;
– zalaganje za jednakopravnost katolika s članovima drugih Crkava i vjerskih zajednica i jednakopravnost pripadnika hrvatskoga naroda s pripadnicima drugih naroda na području cijele Bosne i Hercegovine.

Ne dopustite da drugi vama manipuliraju! Prosudite zrelo i glasujte svjesno i odgovorno! Vaše ljudsko i kršćansko dostojanstvo obvezuje vas da budete u najvećoj mjeri graditelji budućnosti svoje i drugih oko sebe.

Neka vas u svemu Duh Sveti prosvijetli i jača!

Vinko kardinal Puljić, nadbiskup metropolit
Mons. Franjo Komarica, biskup banjolučki i predsjednik BK BiH
Mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski
Mons. Tomo Vukšić, vojni biskup
Mons. Pero Sudar, pomoćni biskup vrhbosanski
Mons. Marko Semren, pomoćni biskup banjolučki

www.magazinplus.eu – KTA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close