BiHPrivreda

Jače kontrole zbog sumnjivog mesa

Kancelarija za veterinarstvo BiH uputila je dopis svim graničnim prelazima u BiH da se preduzmu sve aktivnosti kako bi se spriječio bilo kakav promet robe koji nije u skladu sa zakonom, a nakon što se pojavila priča o sumnjivom tovaru mesa u luci Bar u Crnoj Gori. 

Uprava carina Srbije u četvrtak je saopštila da su spriječili da zamrznuto meso iz 1982. godine, koje je navodno stiglo u luku Bar, dođe na tržište Srbije.

I nadležni u BiH, kako tvrde, motre na sve sumnjive aktivnosti i navode istražuju. Nenad Petrović, direktor Uprave za veterinu Ministarstva poljoprivrede Srbije, izjavio je u petak da zasad nema nikakvih indicija da je pošiljka mesa iz 1982. uopšte ušla u luku Bar.

“Dosad nijedna pošiljka, nijedan brod koji je došao, a došla su dva, nije prenosio zamrznuto meso”, rekao je Petrović u izjavi za Tanjug.

Iz Kancelarija za veterinarstvo BiH potvrdili su za “Nezavisne” da je od početka ove godine do danas zabranjen uvoz u BiH 13 pošiljki mesa i proizvoda od mesa.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, iz Crne Gore u prvih deset mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 562.745,58 kilograma mesa u vrijednosti 2.933.263,54 KM.

Dio tog mesa porijeklom je iz Crne Gore, a dio iz Argentine, Brazila i Turske. Najviše mesa BiH uvozi iz Poljske pa je tako u prvih deset mjeseci ove godine iz Poljske uvezeno 10.740.830 kg ukupne vrijednosti 43.641.920,32 KM.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, kaže da ova uprava nije dobila nikakav zvaničan dopis da se kontrole uvoza mesa moraju pojačati.

“Da bi se uvezlo meso u BiH uvoznik mora imati uvjerenje Kancelarije za veterinarstvo BiH i nadležnih službi, kao što su Fitosanitarna i Tržišna inspekcija. Tim uvjerenjima se dokazuje da to meso zadovoljava sve standarde i kvalitet za uvoz na tržište BiH”, rekao je u petak Kovačević.

Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS, kaže da domaći poljoprivrednici smatraju da je meso koje dolazi u luku Bar namijenjeno i za tržište BiH.

“Izvoznici mesa iz drugih zemalja znaju da ono što nigdje u svijetu ne prolazi, može proći u BiH, jer su kod nas najmanje kontrolisane granice”, kazao je Marinković.

On je apelovao na nadležne da preduzmu mjere za sprečavanje uvoza mesa, da zaštite domaću proizvodnju i time zaštite zdravlje stanovništva.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove RS kažu da su, kada je riječ o domaćoj proizvodnji, svi objekti za klanje, preradu i promet mesa pod nadzorom Veterinarske inspekcije, a kontrole se vrše svakodnevno.

“U prvih šest mjeseci ove godine po nalogu Republičke veterinarske inspekcije naloženo je uništavanje oko 800 kg mesa i proizvoda od mesa koji nisu propisno pregledani, kao i 205 kg proizvoda životinjskog porijekla koji nisu ispunjavali propisane uslove”, rekla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata RS. Nezavisne novine

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close