Kultura življenjaLifestyle

Mira Radielović-Ricardel: Bosanka koju je Trump uveo u svoj tim

Mira Radielović-Ricardel, Amerikanka bosanskih korijena, čiji je otac Petar Radielović iz Breze, imenovana je u tranzicioni tim novog američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Kako javio je Associated Press, a prenosi Total-croatia-news.com, Mira Radielović-Ricardel bavit će se pitanjem sigurnosti i odbrane, a očekuje se da bi kasnije mogla dobiti visoku državnu dužnost.

Radila je kao v. d. pomoćnika ministra obrane za međunarodnu sigurnosnu politiku tokom administracije Georga W. Busha od 2003. do 2005. godine, a blisko je sarađivala s tadašnjim ministrom odbrane SAD, republikancem Donaldom Rumsfeldom.

Tokom obraćanja Kongresu SAD u julu 2004. govorila je i o BiH, zemlji svojih korijena, zalažući se za njen put ka NATO-u. Tih godina trajala je intenzivna potraga za Radovanom Karadžićem, a Radielović je komentirala da je taj zločinac rak-rana za BiH.

Radielović je odrasla u Pasadeni u Kaliforniji, u porodici Petra Radielović (1929.-2005.) koji je više od pet desetljeća bio poznati aktivista među Hrvatima u Americi. Sin željezničara s Alipašinog Mosta tamo je emigrirao 1956., jedanaest godina nakon što je preživio Blajburg. Školovao se u Sarajevu i Travniku, a medicinu studirao u Zagrebu.

Loza Radielović duboko je ukorijenjena u povijest Bosne. Mira potječe od stare srednjovjekovne fojničke plemićke porodice Radielović.

“Njegova duboka ljubav za zemlju svojih pradjedova bila je i odraz te povijesne svijesti na koju je bio tako ponosan”, napisao je Anto Čuvalo u povodu smrti Mirinog oca Petra Radielovića.

Avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close