Izvještaj EK o BiH: Dok čitav region ide naprijed, BiH zastrašujuće ‘tapka’ u mjestu

Bosna i Hercegovina “tapka” u mjestu, za Srbiju i Kosovo historijska godina zbog sporazuma, Crna Gora na pravom putu ali treba da pronađe rješenja za KAP i aferu “Snimak”, a Makedonija za spor oko imena s Grčkom, piše u zaključcima godišnjeg izvještaja Evropske komisije (EK).

Evropska agenda nije prioritet za bh. političare, te nije postignut ni napredak na tom polju, navodi se u izvještaju EK-a o BiH. Prevladali su kratkoročni partijski ili etnički interesi nad učvršćivanjem puta zemlje ka EU.

– Politički predstavnici ne dijele viziju oko pravca i budućnosti zemlje niti oko toga kako bi trebalo da funkcioniše. Ne postoji temeljan interni politički dijalog o ključnim pitanjima kao što su proces evropskih integracija niti postavljanje prioriteta vezanih za taj put – piše u izvještaju, u koji je Radio Slobodna Evropa imala uvid.

Proces evropskih integracija BiH je u zastoju, dok ostale zemlje regiona napreduju.

Navodi se da nisu ispunjene dvije ključne obaveze iz Mape puta za 2012. – provođenje presude Suda za ljudska prava u Strazburu o presudi “Sejdić-Finci“ i uspostavljanje efektivnog koordinacionog mehanizma.

– Bez političke hrabrosti i odlučnosti, evropska perspektiva BiH se neće materijalizovati – ističe EK-a.

EK-a je odlučila da odloži dalje razgovore o fondovima IPA II dok se BiH ne vrati u evropski kolosijek.

– Ukoliko izostane opipljiv napredak, BiH rizikuje da izgubi značajna pretpristupna sredstva – navodi se u izvještaju EK-a.

(Fena)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close