Naučnici kreirali prvog ‘bioničkog čovjeka’: Hoda, diše, vidi i ima funkcionalno srce

Termin ”bionički čovjek” skovan je u popularnoj naučno-fantastičnoj TV seriji iz 70-tih godina “Čovjek od šest miliona dolara”. Serija je pratila avanture Stevea Oustina, bivšeg astronauta čije je tijelo nakon nesreće u kojoj je skoro izgubip život obnovljeno pomoću vještačkih dijelova.

(Oslobođenje)

Sada je tim inžinjera uspio je da konstruiše prvog potpunog “bioničkog čovjeka”, koji može da diše, hoda, vidi, čuje, ima srce koje kuca i obavlja 60 do 70 posto ljudskih tjelesnih funkcija, piše Daily Mail.

Funkcionalno srce

Pomoću dijelova 17 svjetskih proizvođača – funkcionalnog bubrega i sistema krvotoka, pa do kohlearnog implanta i implanta mrežnjače – izvršni direktor britanske kompanije Shadow Robot Richard Walker i njegov tim robotičara sklopili su robota.

“Ovo je pokušaj da pokažemo koliko je napredovala visoka tehnologija u medcini”, rekao je Walker o robotu koji će iduće sedmice debitirati u SAD-u, a u petak će biti izložen i na New York Comic Con festivalu.

Visok je oko 180 cm, može da sjedi i da hoda uz pomoć mašine za hodanje Rex, koja je namijenjena onim koji su ostali nepokretni zbog povreda kičme. Njegovo funkcionalno srce kuca pomoću elektronske pumpe i kroz krvotok pumpa vještačku krv koja, kao i prava, nosi kiseonik.

Svi upotrebljeni dijelovi na robotu funkcionišu, ali mnogi od njih još su prilično daleko od toga da se koriste za “popravku” ljudi. Određeni ključni “rezervni dijelovi” i dalje nedostaju – robot nema sistem organa za varenje, jetru, kožu i, naravno, mozak.

Modeliran je po uzoru na 36-godišnjeg kliničkog psihologa sa Univerziteta u Zurichu Bertolta Meyera koji je rođen bez lijeve podlaktice i nosi bioničku protezu.

Cijena – milion dolara

Lice mu je izrađeno na osnovu 3D skenera Meyerovog lica i primjer je kako savremena tehnologija može da obezbijedi estetske proteze ljudima koji su zbog povrede ili karcinoma izgubili dijelove lica.

Ovaj vještački čovjek biće prikazan u dokumentarnom filmu “Nevjerovatni bionički čovjek”, koji će 20. oktobra biti emitovan na TV kanalu Smitsonian.

Za sada je jeftiniji od svog naučno-fantastičnog rođaka – proizvođači su dijelove upotrebljene za eksperiment poklonili, ali cijena im iznosi oko milion dolara.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close