KulturaLifestyleZdravlje

Izvan ravnoteže: Antisocijalni poremećaj ličnosti (APL)

Osobe koje pate od antisocijalnog poremećaja ličnosti specifične su po veoma negativnom stavu prema društvenim normama. Empatija im je nepoznanica, nemaju osjećaj krivnje i kajanja, jer su uvijek “krivci drugi”. Već od ranog djetinjstva bježe od kuće, lažu, varaju, koriste psihoaktivne supstance, a kasnije ispoljavaju i kriminalno ponašanje

Piše: Alaeddin Hekim
Novovrijeme.baOcjene su mu sve lošije. Ne prisustvuje većini časova. Ne voli nijedno pravilo. Stalno pita: “Što da poštujem ova pravila kad umanjuju moju slobodu?” U vožnji mrzi crvena svjetla na semaforu i ograničenja brzine, ali uživa u preticanju i izazivanju drugih vozača. Mnogo puši i pije, jer misli da treba iskusiti svako zadovoljstvo na zemlji.Antisocijalni poremećaj ličnosti očituje se na razne načine, ali se često ogleda u nepoštivanju pravila, potrebi da se odmah učini ono što se poželi i zanemarivanju želja drugih ljudi. Osobe s ovom dijagnozom osjećaju da imaju moć uraditi sve što im padne na pamet i da imaju pravo raditi kako im se prohtije. Smatraju da je njihovo prirodno pravo smetati drugima stoga ne osjećaju ni najmanje grižnju savjesti za ono što čine i što ih može odvesti u kriminal. Za ove osobe je uobičajeno da lažu kao djeca, kradu, izostaju s nastave i maltretiraju svoje vršnjake. Imaju jaku tendenciju za zloupotrebu alkohola i droga. Ne mare za to šta drugi misle o njima. Vode se instinktima i ne prepoznaju prepreke. Kazne i bolna iskustva ih ne uče ničemu.

Naprotiv, trude se na najbolji mogući način uvjeriti druge da su upravu. Ako počine zlodjelo, obično su prvi krivci društvo i njihova porodica, jer su oni proizvod društva i svoje porodice, a i jedni i drugi zaslužuju kaznu. U mnogo slučajeva osobe s tim poremećajem okrive svoje roditelje, a neki odu čak toliko daleko da im naude. “Ako vjerujem u nešto, onda to mora biti i ispravno”, njihov je uobičajeni argument. Kad ne žele nešto učiniti, onda su apsolutno uvjereni da je to pogrešno.

Uzroci APL-a

Postoje mnoge teorije o tome kako se razvija antisocijalni poremećaj ličnosti: genetsko naslijeđe, odnos roditelja prema djetetu (posebno u ranijim fazama razvoja) i patološko ponašanje roditelja. Veza roditelja s djetetom značajno utječe na razvoj moralnih vrijednosti koje će služiti za zauzdavanje ega. Uravnotežena reakcija roditelja na djetetovo destruktivno ponašanje bit će veoma važan faktor za određivanje djetetove osobnosti.

Antisocijalno ponašanje se također može razviti iz negativnog učenja.
Naprimjer, ako dijete viče i urla kad mu se kaže da spremi sobu, te kad nakon nekog vremena uspije uvjeriti roditelje da povuku svoju naredbu, onda mu to može dati ideju da nastavi sa svojim ponašanjem jer jednostavno djeluje.

Liječenje APL-a

Roditelji imaju ogromnu ulogu u pomaganju djetetu da prevaziđe ovaj poremećaj. Oni moraju vrijedno raditi na tome da osiguraju zdrav razvoj svog djeteta unutar veće porodice i društvene zajednice i da postave ciljeve vrijedne postizanja rezultata. Socijalizacija, posjeta komšijama, pozdravljanje drugih osoba, lijepo ponašanje općenito i prema osobama koje znamo i koje ne znamo, nešto je što može biti korisno.

Mirno porodično okruženje je istinski neophodno. Dijete koje odrasta u takvoj porodici usvojit će osjećaj za odgovorno roditeljstvo i trajne odnose, koji će pomoći da se zaštiti buduće pokoljenje. Roditelji bi trebali da budu podrška djeci nakon što odrastu dovoljno da zasnuju vlastite porodice.

Pomaganje drugima je veoma značajna protuteža razvoju antisocijalnog poremećaja ličnosti. Ta pomoć, po definiciji, trebalo bi da bude altruistična i da čini da ljudi međusobno saosjećaju.

Ako sebi postavimo više ciljeve u životu, onda će to pomoći da prevladamo sklonosti ka nasilju. Ti ciljevi će donijeti smisao našem životu i pomoći će nam da razvijemo konstruktivne odnose s drugima.

Jedan od težih aspekata APL-a jeste sklonost ka zloupotrebi alkohola i droga. Protiv ovog se nije lahko boriti, jer alkohol i droge daju osobi čak i više samopouzdanja i agresivnosti, ali samo za kratak period. Ovakva pobuna protiv uspostavljenih društvenih principa može doprinijeti neravnoteži.

Duhovna hrana je također neophodna da se otklone uzroci koji vode do antisocijalnog poremećaja. Važno je da se putem vjerske tradicije podigne svijest o tome da će svako ponaosob odgovarati za svoje ponašanje, da se naše radnje promatraju i da je neophodno živjeti uravnoteženim životom, bez krajnosti i narušavanja prava drugih.

Prevela Mubina Muftić

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close