BiHPolitika

Mirko Šarović: Ovoj zemlji treba ekonomski napredak, a ne parole o lažnom patriotizmu

Gostovanje u emisiji “Puls” BN televizije

Republika Srpska je u apsurdnoj situaciji u kojoj je društvo podijeljeno, rekao je sinoć visoki funkcioner Srpske demokratske stranke i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

On je u emisiji “Puls” BN televizije rekao da bi svi trebali da se pogledaju u ogledalo i tako vide šta su dali za ovu Republiku Srpsku.

“Ovoj zemlji treba ekonomski napredak koji će da sačuva njenu stabilnost, koja se ne može sačuvati parolama o lažnom srbovanju i patriotizmu”, rekao je Šarović.

On je odbacio sve optužbe koje dolaze od Vlade i predsjednika Dodika da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama BiH ne rade posao u interesu Republike Srpske.

“Te optužbe, kao i priče o izdajnicima u koje niko ne vjeruje služe da se prikrije nerad i neznanje”, kazao je Šarović i dodao da je oko milion ljudi siromašnih u ovoj zemlji.

“Ne dozvoljavam nikome da je veći patriota od mene, kao što ni ja nisam veći od drugih. Niko više od mene ne voli Srpsku i niko ne može biti veći patriota od mene”, rekao je Šarović.

Kroz mehanizam koordinacije nisu derogirane institucije Republike Srpske, poručio je Šarović. Kaže da se pokušava napraviti teorija zavjere kao da je u Vijeću ministara BiH rađeno nešto protiv interesa srpskog naroda što nije tačno tvdi on.

Nepotrebno je stvarati bilo kakve teorije zavjere vezane za mehanizam koordinacije. Vijeće ministara BiH tražilo je od premija Srpske Željke Cvijanovic člana radnog tijela za zajedničku izradu mehanizma koordinacije, te uredno obavjestio Vladu Srpske o sadržaju dokumenta, kaže Šarovic i dodaje da je Vlada Srpske odbila sve prijedloge.

“Vlada Republike Srpske nije iskoristila svoju priliku da kaže bilo koju riječ – prijedlog za izmjenu i dopunu ovog dokumenta, koji je bio jedan od uslova da bi BiH mogla da preda kredibilnu aplikaciju za članstvo u EU. Sve poslije, ne odgovara istini”, tvrdi Šarović.

Šarović naglašava da ukoliko to žele, predstavnici Vlade Republike Srpske još uvijek mogu dostaviti svoje prijedloge za izmjenu dokumenta i oni će biti ispostovani. Takođe, objašnjava, nije bilo nikakvog tajnog sastanka Vijeća ministara, naprotiv…

“Data je šansa da se u razumnom roku od par sedmica pokuša doći do zajedničkog rješenja. Takođe, zbog raznih sujeta koje postoje kod nas, pokušalo se doći do usaglašavanja teksta, te da se pruži šansa i Vladi FBiH, kao i Vladi Republike Srpske”, kaše Šarović.

Sa nedavnog sastanka vladajuće koalicije u Republici Srpskoj poslata je jasna poruka da se pitanje mehanizma koordinacije mora naći na dnevnom redu NS Republike Srpske. Šarovic kaže da bi Vlada Željke Cvijanović za početak trebalo da dostavi jasne primjedbe i komentare na mehanizam i dodaje da je sve ostalo određena vrsta politikanstva, strašenja i odlaska u krajnost tj. put izlolacije koji nije dobar.

“Recite koje su primjedbe i dođite za sto da o tome razgovaramo, ali nemojte paušalno da ocjenjujete nešto u čemu niste željeli da učestvujete”, jasan je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Vijeću ministara BiH.

“Moja poruka sadašnjem predsjedniku Srpske bi bila da bude predsjednik svih nas, da nas tretira isto i ne moramo da budemo dio iste politike, da mislimo isto. Možemo da razmišljamo različito, ali ovoj zemlji treba vođstvo, treba predsjednik kojeg mi poštujemo, koji će da vodi dijalog sa nama. On ne treba da brani Vladu Republike Srpske od nas. On treba da bude posrednik, da se izdigne, da ga mi poštujemo. Ja ga poštujem, on je izabrani predsjednik”, rekao je Šarović.

“Sa mnogim stvarima se ne slažem, ali to je moj lični stav, ali ja ću ga uvijek poštovati, kao što sam poštovao i druge predsjednike. Ja želim takvog predsjednika, jer takvog predsjednika treba naša Republika Srpska. Ona vapi za takvim predsjednikom koji se neće sa nama svađati, koji nam neće prijetiti, koji nas neće prozivati, koji je kulturan, obrazovan, koji ima neke manire. Ja bih bio ponosan da imam takvog predsjednika, da budem iza njega, a ne mora da bude iz moje stranke. Zašto bi, nije sva pamet u jednoj stranci. Ja bih to vrlo rado prihvatio i poštovao bih takvog predsjednika. Ovom našem legitimnom predsjedniku to isto preporučujem, ljudski kao čovjek, na ovaj način”, zaključio je Šarović.

Autor: avaz.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close