Italijani žele da se podigne novih 100 dunuma malinjaka

Otkupljeno 80 tona maline

I u evropskim zemljama prepoznat je potencijal uzgoja maline na području Maglaja, prije svega u novošeherskom kraju. 

Pilot-projekt 

U proljeće je realiziran pilot-projekt podizanja zasada maline sorte polka na 32 dunuma. Nevladina organizacija OXFAM iz Italije želi proširiti saradnju i spremna je pomoći podizanje novih malinjaka na 100 dunuma.

– I oni su to prepoznali kao najisplatljiviju poljoprivrednu proizvodnju. Namjera je da se kroz ovaj projekt smanji siromaštvo, naročito u ruralnim sredinama – kaže Salih Mujanović, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Kopice.

Navodi da su pozvali proizvođače i one koji imaju malo zemlje da se jave. Ne traže se nikakva ulaganja, jer polovinu sredstava za podizanje zasada snosi OXFAM, a drugu HEKO Bugojno, koje se bavi otkupom. Proizvođači će kroz urod vratiti uloženo.

Sorta polka 

U malinjacima je trenutno aktuelna berba sorte polka, koja traje do prvih mrazeva. Dnevno se firmi HEKO preda od 300 do 350 kilograma.

Do sada je ubrano i predato skoro 80 tona maline.

Mjesečno 1.000 KM

– Pozivam sve da se okrenu ovoj poljoprivrednoj proizvodnji, da ne čekaju da im radno mjesto padne s neba. Od zasada maline na četiri dunuma mogu sami sebi kreirati radno mjesto i da imaju mjesečnu plaću od 1.000 KM – rekao je Mujanović.

Autor: N. BRADARIĆ – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close