Livanjski sir na tržištu EU već od ponedjeljka

Bh. mljekari užurbano se pripremaju za izvoz

Prve količine livanjskog sira već u ponedjeljak će biti isporučene na tržište Evropske unije, potvrdio nam je Željko Marijan, direktor mljekare “Livno”, jedne od četiri bh. mljekare kojima je odobren izvoz mlijeka.

I u preostale tri mljekare užurbano se pripremaju za izvoz svojih proizvoda na police evropskih trgovina, nakon što je Evropska komisija odbacila prigovor Hrvatske na izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda iz naše zemlje.

Kako je pojasnio Željko Marijan, partner mljekare “Livno” iz Hrvatske tražio je da prva isporuka sira bude već prvog dana nakon odobrenja.

– Ali, poučeni prethodnim iskustvom, kada nam je kontingent zaustavljen na granici, prvu isporuku odgodili smo do ponedjeljka, 14. septembra, da se ovo sve malo slegne – kazao je Marijan.

Adin Fakić, direktor sarajevske mljekare “Milkos”, kazao nam je da u narednim danima očekuju posjete partnera iz Italije kako bi ozvaničili početak saradnje. Također, osmislili su i nove proizvode, tako da za 10-15 dana počinju izvoz u Hrvatsku.

Kemal Hrnjić, direktor bihaćke mljekare “Meggle”, pojasnio je da ta kompanija nastoji što prije pripremiti proizvode za izvoz.

– Pokušat ćemo iskoristiti sinergiju svojih sestrinskih kompanija u Evropi. Računamo na tržišta Italije, Bugarske, Rumunije, Slovenije, pa i ostalih država zapadne Evrope – kazao nam je Hrnjić.

Vlado Sandić, marketing-menadžer “Mlijekoprodukta”, istakao je da trenutno rade na kreiranju narudžbi te očekuju da će s izvozom početi do kraja ovog mjeseca.

 

 

Autor: E. H. – avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close