Porošenko ističe kako postoje “tri scenarija” za rješavanje krize u Ukrajini

Porošenko ističe kako postoje “tri scenarija” za rješavanje krize u Ukrajini, a jedan od njih je i vojno rješenje koje uključuje “marš na Moskvu”

(advance.hr)

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko ovog je tjedna istaknuo kako za aktualnu krizu u na istoku Ukrajine postoje tri moguća rješenja, a jedno od njih je i, tvrdi Porošenko, “marš na Moskvu”, no, i sam je svjestan kako bi to bila ludost.

“Postoje tri scenarija za daljnji razvoj događaja. Prvi je vojna operacija ukrajinskih snaga s ciljem oslobađanja Donbasa i marša na Moksvu. No, to bi bila suluda avantura koju ni ukrajinski narod ne bi podržao. Druga opcija je izgraditi zid i predati regiju. Mogli bismo živjeti i bez Donbasa. To je mogući scenarij, ali ja kao predsjednik Ukrajine to neću učiniti. Neću dati niti najmanji dio ukrajinske zemlje nikome. Boriti ću se za Donbas kao i za Krim da se vrati pod kontrolu Kijeva”, rekao je te naglasio kako je treći scenarij ipak najbolji.

“Treći scenarij je najprihvatljiviji, a to je prihvaćanje sporazuma iz Minska, njime se može vratiti suverenitet nad Donbasom. Jednostavno – nastavi se primirje, teško naoružanje se povuče, zatvorenici se oslobode, a OESS i dalje nadzire situaciju. No, moramo biti spremni za sve opcije jer proces iz Minska prošle godine (op.a. Minsk I) je skoro uništen održavanjem ilegalnih izbora u Donbasu 2. studenog. Sada radim sve što mogu kako bi se poštivao sporazum iz Minska i kako bi se vratila kontrola nad Donbasom”, rekao je Porošenko u intervjuu na državnoj televiziji.

Vezano uz temu:
Velika završnica Ukrajinske krize: Pobjeda normandijske decentralizacije i zadnji oštri nasrtaj fašizma ili kako je duga noć u Minsku spasila Europu

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close