Ideja MESS teatra dosljedna viziji teatarskog genija Jurislava Korenića

Povodom Svjetskog dana teatra, 27. marta, Internacionalni teatarski festival MESS sinoć je u prostorijama Sarajevskog ratnog teatra upriličio predstavljanje okvirnog programa 54. Festivala, te ideju o osnivanju MESS Teatra, a glumac Enes Salković je pročitao tradicionalnu poruku koju je ove godine za ovaj praznik napisao Brett Bailey. Ovo druženje bila je prilika da kompletan festivalski tim predstavi ovogodišnje projekte, kao što su nove teatarske produkcije i programi Undiplomatic Art, osmišljena je nova komunikacija s publikom kroz MESS Klub, dok će uskoro svi materijali o predstavama biti digitalizirani.

«Otvaranje 54. Festivala MESS obilježit će predstava famoznog Thalia teatra iz Njemačke koji smo nakon niza godina uspjeli dogovoriti, a predstava reditelja Luka Percevala «Front» bavi se I svjetskim ratom, kao još nekoliko predstava u ovogodišnjoj selekciji», istakla je Selma Spahić, selektorica i rukovoditeljica umjetničkih programa Festivala MESS. Svoje mjesto u ovogodišnjoj selekciji Festivala našle su predstave kojima je ideja a ne dramski tekst polazna osnova, kao što je «What I Heard About The World» britanske produkcije Third Angel ili zanimljiva japanska produkcija mladog reditelja Takahiro Fujita-e. I ove godine njeguje se tradicija plesnih predstava koje ove godine dolaze iz Francuske i Argentine, dok će se klasikom na kontroverzan način baviti «Hamlet» Olivera Frljića i «Antigona Oriental» iz Urugvaja sa 30 žena na sceni. «Predstava koja će bez daha ostaviti publiku kao i sve nas koji smo je do sada pogledali jeste «Koštana» Andraša Urbana koja se Balkanom bavi na najbolji mogući način», najavila je Spahićeva detalje ovogodišnjeg Festivala koji će početi 3. i trajati do 12. oktobra, 2014.

Posebnu pažnju prisutnih gostiju privukao je tekst «Da li postoji potreba osnivanja još jednog pozorišta?», koji je čitao direktor Festivala, Dino Mustafić, a koji predstavlja njegovu neznatnu intervenciju na originalni tekst iz 1955. osnivača Kamernog teatra 55 i Festivala MESS, Jurislava Korenića, u kojem se krije argumentacija za ideju o osnivanju MESS Teatra. «Svojim produkcijama, umjetničkim dometima, bogatom istorijom, umjetnicima koji su stvarali i sarađivali sa Festivalom MESS, osvojenim međunarodnim, regionalnim i nacionalnim nagradama, to je logičan slijed da imamo još jedan teatar koji je drugačije produkciono postavljen kao otvorena kuća, novo pozorište, bez stalnog ansambla, otvoren da imaginacija i kreacija budu jedini kriterij i vrijednosni sud», istakao je Mustafić zaključujući da je gubitak borbenosti i perspektive najveća tragedija svakog umjetnika.

«Od 1993. do danas Festival MESS je kao producent ili koproducent napravio 64 predstave sarađujući sa 48 teatarskih kuća iz cijelog svijeta, a predstave su rađene na 8 svjetskih jezika, na bazi tekstova preko 40 autora i autorica, a u njima je igralo 293 glumca i glumice», navela je Lejla Hasanbegović, program menadžerica Festivala ističući da je MESS u punom smislu riječi teatar, koji samostalno i u saradnji sa partnerima već decenijama svojim produkcijama razvija bh. pozorišnu scenu, sa posebnim fokusom na mlade umjetnike i umjetnice.

Nihad Kreševljaković, direktor SARTR-a i umjetnički direktor Modula Memorije Festivala MESS podsjetio je na kapitalna umjetnička ostvarenja koja su rezultat ovog kulturološkog programa koji je 1996. pokrenut na inicijativu Harisa Pašovića. «Do sada je organizirano na stotine programa kao svjedočanstvo o nama, sa idejom da se sačuva sjećanje na dobrog čovjeka, snagu kulture i umjetnosti», naglasio je Kreševljaković podsjećajući da od načina na koji ćemo prenijeti sjećanje budućim generacijama zavisi i trajanje i kvalitet našeg sjećanja. «Bez empatije prema drugima koji preživljavaju danas što smo mi preživljavali 90-ih, sjećanje na vlastito iskustvo čini besmislenim, zbog toga je poruka Modula Memorije budimo bolji ljudi, volimo umjetnost i teatar», zaključio je Kreševljaković.

www.magazinplus.eu – MESS

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close