Hidrogradnja: Tajkunizacija ili mala privatizacija?

Prijeratni građevinski gigant pokušava stati na noge, ali u sindikatu se pribojavaju da je mala privatizacija Hidrogradnje krađa i tajkunizacija, a da su na početak ovog procesa najviše čekali tajkuni unutar kompanije i njihovi vanjski mentori, politički i finansijski lobiji.

(Oslobođenje)

Proces male privatizacije počinje prodajom zgrade Direkcije, u Ulici Hamdije Kreševljakovića 19 u Sarajevu. Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj kaže za Oslobođenje da je upućen prijedlog Vladi FBiH da kupac objekta bude upravo Vlada, koja već ima kancelarije u zgradi. Trhulj napominje da bi Vlada FBiH, kao kupac, morala podići kredit jer novca u budžetu nema.

Za ratu, umjesto za kiriju

– Moj prijedlog je kredit od 15 miliona KM na 15 godina, s kamatom 4 posto. Tako bi Vlada umjesto za kirije, pare davala za rate kredita, pojašnjava Trhulj.

S druge strane, sindikalisti smatraju da bi se prodajom neperspektivne imovine zadovoljile osnovne obaveze prema fondovima i Poreznoj upravi, dok bi perspektivnu imovinu, proizvodne pogone, opet kroz proces privatizacije, razgrabili poznati kupci, kako interni, tako i eksterni. Iz Nadzornog odbora firme podsjećaju da Hidrogradnja ne može izaći na tender sve dok se radnicima ne uplate doprinosi.

– Političke strukture su iznašle metod male privatizacije kako bi raskupusale vitalne dijelove kompanije, a sindikat je stanovišta da se ovi procesi moraju odvijati po modelu definisanom Zakonom o obligacionim odnosima. Ovo što se radi Hidrogradnji je socijalna zaštita radnika, a ne izgradnja ekonomije, opstanka kompanije, smatra Redžep Tufekčić, predsjednik sindikata Hidrogradnje.

Prema informacijama koje smo dobili od radnika, šezdesetak njih, koji rade na tunelu Vijenac, jučer ujutro su dobili naredbu iz Direkcije da povuku svu opremu koja je instalirana u tunelu Vijenac (osvjetljenje, kablovske instalacije, itd). Iz sindikata poručuju da su ogorčeni ovim postupkom, te su zbog toga jučer blokirali ulaz u tunel, postavivši mašine.

Odgovori nakon sastanka

– Skoro osam mjeseci radnici Hidrogradnje izvode radove na tunelu Vijenac, a jučer nam je naređeno povlačenje opreme. Imamo informaciju da planiraju dovesti radnike iz Euroasfalta. Nije nam jasno od kuda odjednom ovakav potez, kaže Tufekčić.

Džemaludin Peljto, direktor, kazao je da će danas biti održan najavljeni sastanak sa direktorom JP Autoceste FBiH Ensadom Karićem. Upitan za povlačenje opreme iz tunela Vijenac, te ranije najave kako će Autoceste FBiH pomoći u traženju posla za Hidrogradnju, uključujući i produženje radova na tunelu Vijenac, Peljto je rekao da ne zna da li će Hidrogradnja kao podizvođač nastaviti poslove na ovoj dionici, a da će odgovor znati nakon današnjeg sastanka sa direktorom Autocesta FBiH.

Prodaja doma na Čavljaku

Dioničko društvo Hidrogradnja jučer je raspisalo javni oglas za prikupljanje ponuda za izbor najpovoljnijeg ponuđača radi prodaje Planinarsko-turističkog doma ”Džemal Bijedić” na Čavljaku. Ovaj objekat je na padinskim dijelovima općine Stari Grad Sarajevo i, kako tvrdi predsjednik NO Emir Felić, ne treba odobrenje Vlade FBiH za prodaju, jer je vanknjižno vlasništvo Hidrogradnje. Napominje da je postupak legalizacije ovog objekta još u toku, a očekuje da će biti završen u razumnom roku.

Na pitanje zbog čega je uprava požurila s prodajom i ovog objekta, Felić kaže da se ne radi ni o kakvoj žurbi, već o logičnom slijedu: potrebno je prodati objekat kako firma ne bi imala bespotrebne troškove njegovog obezbjeđenja?! Procjene kažu da dom vrijedi oko 1,5 miliona KM, a novac od prodaje bi također išao na izmirivanje obaveza prema Poreznoj upravi.

Karić: Nastojat ćemo pomoći Hidrogradnji

Direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić kazao je za Oslobođenje da će na današnjem sastanku sa upravom Hidrogradnje na sve moguće načine pokušati iznaći rješenje za dobijanje poslova.

– Jedina prepreka za radnike ove firme jeste što nemaju sređene papire, nemaju izmirene obaveze prema Poreznoj upravi i zbog toga ne mogu regularno izaći na tender kao izvođači. Trebamo svi biti svjesni da je Hidrogradnja već 10 godina u finansijskim problemima, i to koči njen proboj, ističe Karić, koji kaže da su jedan dio radova radnici Hidrogradnje na tunelu Vijenac završili, a danas će razgovarati o novim poslovima i ugovorima.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close