Ukupan dug u BiH 25,7 milijardi KM, vanjski dug otplaćivaćemo 33 godine

Ukupan dug građana, države i firmi u Bosni i Hercegovini iznosi 25 milijardi i 740 miliona KM, a što je po osobi 4.480 KM.

Država nas je zadužila za 7 milijardi i 230 miliona KM, odnosno 2.700 KM po osobi. Najviše smo posudili od Svjetske banke i MMF-a a ove kredite vraćat ćemo najmanje 33 godine. – Posljednja tranša po odobrenim tranšama dopsijeva 2018. godine, a posljednja rata koja dospijeva 2046. godine je po kreditu IFAD-a, kazala je za BHT1 Zekira Muratović, pomoćnica ministra finansija i trezora BiH.
Svaki građanin BiH u prosjeku je komercijalnim banakama dužan 1.780 KM (ukupno 6,88 milijardi KM), a fime su posudile 8,3 milijarde, uglavnom privatne.
– Aranžman sa MMF-om koji je u toku uglavnom se koristi za zatvaranje budžetskih deficita i ide u ptorošnju a ne u kapitalna ulaganja što je problem, kaže Kemal kozarić, guverner Centralne banke BIH.
Dok na radna mjesta odlazi samo 10 odsto duga, ministri i parlamentarci i radnici državnih institucija i kompanija potroše najviše posuđenog novca.
– Javna potrošnja je 300 KM u sekundi što je oko 13 milijardi ukupnih javnih finansija u BiH, od čega 9 milijardi ide na budžetsku potrošnju, kaže Damir Mehmedbašić iz Centra za zastupanje građanskih interesa.
Fuad Kasumović, zamjenik ministra finansija i trezora, kaže da je potrebno zadužiti se za 600 miliona KM godišnje da bi “sretnici u državnim institucijama primili plaće”.
On upozorava da je sljedeća godina najkritičnija jer sam o po jednom kreditu BiH mora vratiti 342 miliona MMF-u
Ekonomistica Svetlana Cenić ističe da slijede nova zaduživanja.
– Idu izbori, a naša najlošija, najcrnja vlada će s nekom “plač-pričom” tražiti odgodu duga da bi se mogli još zadužiti za izbore, ističe Cenićeva.
U ukupni dug BiH nisu uključena dugovanja štedišama ili ona za ratnu odštetu, te ekonomisti smatraju da je država prikazala samo polovinu ukupnog unutrašnjeg duga.

indikator.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close