“Guardian”: Da li su SAD i Izrael spasili srpske policajce i generale od Haga?

Optužbe da američka i izraelska vlada primenjuju pritisak na Tribunal u Hagu kako bi osigurale da njihovi vojni komandanti nikada neće moći da budu optuženi za ratne zločine, jedan je od navoda u debati koja se vodi među pravnicima i sudijama u svijetu oko oslobađanja od optužbi trojice srpskih generala i policajca.

Serija oslobađajućih presuda Tribunala u Hagu izazvala je debatu koja se vodi među pravnicima, a koju prenosi londonski “Guardian”. Momčilo Peršić, Jovica Stanišić i Franko Simatović su u posljednjih nekoliko mjeseci oslobođeni optužbi za ratne zločine, što je izazvalo salvu negativnih komentara od strane grupi za ljudska prava i pojedinih pravnika.

– Generali i političari bi u budućnosti mogli da izbjegnu odgovornost za ratne zločine zbog odluke o zahtijevanju dokaza da su “posebno usmjeravali” zvjerstva – navodi su debate međunarodnih pravnika koju prenosi “Guardian”.

Prva ovakva presuda donesena je u februaru. Predsjedavajući sudija je bio Theodor Meron, 83-godišnjak koji je preživio holokaust. Služio je kao izraelski diplomata, a ima i američki pasoš. Odnosom glasova 4 naprema 1 poništena je presuda Perišiću.

U oslobađajućoj presudi je pisalo:

“Potrebni su dokazi koji utvrđuju direktnu vezu između pomoći koju je pružio optuženi i počinjenih zločina.”

Protiv takve presude je glasao samo kineski sudija Liu Dakun, koji je napisao:

“Ovo insistiranje (na direktnoj vezi) sada efektivno podiže prag za odgovornost za pomaganje (u ratnim zločinima). Ova promjena podriva suštinu svrhe odgovornosti za pomaganje (u ratnim zločinima), omogućavajući odgovornima za svjesno olakšavanje najtežih zločina da izbjegnu odgovornost za svoja djela.”

U maju su odnosom glasova 2 naprema 1 oslobođeni optužbe Stanišić i Simatović. Francuska sudija Mišel Pikar, koja je jedina glasala protiv oslobađanja, napisala je u obrazloženju:

“Ako ne možemo ustanoviti da su optuženi pomagali zločine, rekla bih da smo došli do mračnog mjesta u međunarodnom pravu. Čak i ako bi dokazi ustanovili ‘samo’ da su optuženi bili indiferentni prema tome što su užasni zločini počinjeni na putu ka njihovom krajnjem ‘vojnom’ cilju, vjerujem da je većina (sudija) pogriješila oslobađajući ih svih optužbi.”

U debati učestvuje i holdandski sudija Frederik Harhof, koji je poslao čak 56 pisama čuvenim sudijama i advokatima širom svijeta, a u kojima izlaže svoje neslaganje zbog oslobađajućih presuda srpskim generalima. Harhof piše:

“Šta smo naučili iz ovoga? Pomislili biste da su vojni establišmenti u vodećim državama (poput SAD i Izraela) osjetili da se sudovi u praksi previše približavaju odgovornosti vojnih komandanata.”

Jedna od posljedica Harhofovog cirkularnog pisma je da su trojica optuženih u Hagu, uključujući Vojislav Šešelja, kome je Harhof sudija u postupku pred Tribunalom, zbog ovoga tražili njegovo izuzeće zbog pristrasnosti.

U međuvremenu, američki zvaničnici tvrde da nikad nisu vršili pritisak na Haški tribunal.

avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close